środa, 24 września 2014

Placek iłowiecki - kruche, proste, pyszne

Dziś mam dla Was pyszne, proste ciasto, które piekłam na przyjęcie ślubne mojej przyjaciółki i muszę się nieskromnie pochwalić, że zrobiło furorę.   Jest kruche niezbyt słodkie, ożywia je lekko kwaskowy dżem i ta warstwa orzechów na wierzchu, po prostu pyszne. Dodatkowo ma jedną ważną zaletę,  można je spokojnie przechowywać w lodówce około tygodnia.

20140819_173231


Ciasto:
  • 3,5 - 4 szkl mąki
  • 5 żółtek
  • 0,5 szkl śmietany
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1/2 szkl cukru
  • proszek do pieczenia
  • cukier waniliowy

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i pieczmy na złoty kolor (ok. 15 minut w 180 st.)

Masa:
  • 1/2 l śmietany 18 %
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 kostki margaryny
  • cukier waniliowy

Dodatkowo:
  • orzechy włoskie - pokrojone
  • dżem najlepiej porzeczkowy

Rozpuszczamy margarynę, wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie. Następnie wlewamy śmietanę i dodajemy cukier i cukier waniliowy.  Całość gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając by nie przywierało do dna, aż do zgęstnienia.

Gorącą masą smarujemy placki. W kolejności 1 placek, 2/3 masy, 2 placek, dżem (najlepiej smakuje z porzeczkowym lub malinowym, ważne by był lekko kwaskowaty), 3 placek, pozostała masa. Wierzch gęsto obsypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi, ja dodatkowo wciskam je lekko w masę, dzięki temu nie obsypują się przy krojeniu.

Smacznego

3 komentarze:

  1. Ciasto z dżemem i margaryną... Fuj!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ktoś nie lubi margaryny może użyć masła :)

      Usuń
  2. Mi tam bardzo smakuje i wszystkim, którzy próbowali również :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...