poniedziałek, 15 grudnia 2014

Orzechowiec ciasto idealne na święta

Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście się na  świąteczne ciasto  mam dla Was idealną propozycje. Miodowe placki, kawowa masa i orzechy - proste i pyszne.

orzechowiec 1


Ciasto:

  • 3 3/4 szklanki  mąki
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dag margaryny lub masła
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki mleka

orzechowiec 2

Sodę rozpuścić w mleku, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować  (ja używam blaszki 35x23 cm). Jeśli ciasto klei się do rąk należy dodać jeszcze trochę mąki.  Placki pieczemy w 180 st. C przez ok 10 minut. Należy pamiętać by na jeden z placków przed pieczeniem wyłożyć masę orzechową.

Warstwa orzechowa:

  • 30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 margaryny

Margarynę , cukier i miód rozpuścić w garnku , dodać orzechy i chwilę gotować.

Krem:

  • 1 kostka masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 litra mleka
  • ok. 1/3 szkl. cukru pudru (do smaku)
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo
  •   kwaśny dżem

Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudzić. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem ,  a następnie dodawać stopniowo budyń, a na koniec kawę.

Przełożenie, zaczynając od dołu: pierwszy placek - krem - dżem - drugi placek - krem - dżem - trzeci placek z orzechami. Można oczywiście zrobić prościej , smarując tylko jeden placek grubszą warstwą kremu i jeden dżemem.

orzechowiec 3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...