czwartek, 30 czerwca 2016

Porzeczkowy przekładaniec

 Kiedyś znajoma zapytała jak to jest, że moje ciasta są takie smaczne. Otóż zdradzę Wam sekret - używam tylko dobrej jakości i jak najbardziej naturalnych produktów - prawdziwe masło, świeże jajka od wiejskich kur i dobrej jakości mąka to gwarancja udanych wypieków.
Dziś mam dla Was pyszne  i eleganckie ciasto. Delikatnie kruche blaty, aksamitny krem budyniowy, a dla przełamania smaku mus z czerwonej porzeczki, znów mi się udało wymyślić coś co nie tylko zachwyca smakiem ale będzie się idealnie prezentować podczas letniego przyjęcia w ogrodzie.



środa, 29 czerwca 2016

Nalewka z poziomek

Dziś mam dla Was trunek niezwykle aromatyczny - nalewka poziomkowa. Uzbieranie kilograma poziomek w lesie wśród komarów i mrówek to żmudna praca, ale naprawdę warto się trudzić dla tego niepowtarzalnego smaku i aromatu.



wtorek, 28 czerwca 2016

Mini kopce kreta z truskawkami

Zebraliśmy najsłodsze i niesamowicie aromatyczne truskawki, ale niestety już  ostatnie w tym roku. Część zamroziłam, części nie mogłam się oprzeć i zjadłam, a część postanowiłam wykorzystać na ostatnie w tym ciasto. Tym razem powstały mini kopce kreta, wilgotne czekoladowe, babeczki, puszysta bita śmietana, a w środku niespodzianka - truskawka :). Moim domownikom smakowały bardzo, dlatego dzielę się z Wami przepisem i polecam jeśli jeszcze gdzieś znajdziecie jakieś truskawki. 


czwartek, 23 czerwca 2016

Truskawkowy torcik z białą czekoladą


Jedzcie truskawki, bo tak szybko się kończą i pozostają mglistym wspomnieniem. Zbierzcie te ostatnie i wykorzystajcie maksymalnie ich smak i aromat. Te najsłodsze i najbardziej pachnące są właśnie teraz, malutkie, drobne niepozorne, skryte gdzieś pomiędzy liśćmi w środku truskawkowych krzaczków ;). My przygotowaliśmy lekki torcik z białą czekoladą i dużą ilością truskawkowego musu. Bez pieczenia, bo kto by w upały włączał piekarnik. Mówię My, bo ja tylko zmiksowałam co trzeba, a mój Narzeczony, poskładał to w całkiem zgrabną całość. Wyszło jak zwykle pysznie, nie za słodko, mocno truskawkowo ze smaczkiem białej czekolady.


Recenzja Nivea Creme Care - mleczko do demakijażu

Jakiś czas temu w ramach kampanii prowadzonej dla blogerów otrzymałam do przetestowania mleczko do demakijażu od Nivea. Firmy chyba nikomu przedstawiać nie muszę, ja osobiście znam ją od dzieciństwa, myślę, że większość Was także. 

wtorek, 21 czerwca 2016

Kruche z czereśniami

Dalej uparcie twierdzę, że najlepsze są najprostsze przepisy i choć czasem lubię coś namieszać i nakombinować w kuchni to i tak najczęściej wracam do tych prostych i sprawdzonych przepisów. Dziś też taki mam dla Was - kruche ciasto z czereśniami i budyniową pianką - prosto smacznie i elegancko. Spróbujcie koniecznie nim szpaki obłupią wszystkie czereśnie.

 

czwartek, 16 czerwca 2016

Szybkie ciasto z truskawkami i kokosem

Podobno najlepsze są najprostsze przepisy. I tak właśnie jest z tym ciastem, dlatego idealnie sprawdzi się, gdy nie masz czasu, albo goście zapowiedzieli się niespodziewanie. Jest bardzo delikatne, puszyste z truskawką i kokosową nutą, wspaniale pasuje do popołudniowej kawy i na weekendowy piknik. Zatem do dzieła :)



wtorek, 14 czerwca 2016

Bajka truskawkowa

Dziś opowiem Wam bajkę i to nie byle jaką bajkę. W tej bajce delikatny biszkopt spotyka mus truskawkowy, który romansuje z kremem karpatkowym, a zazdrosne biszkopciki próbują ich rozdzielić, ale pojawia się czekolada i zgrabnie oblewa całość. :)



czwartek, 9 czerwca 2016

Truskawkowa panna manna

Dziś śniadaniowa propozycja dla wszystkich, którzy nie przepadają za kaszą manną. Pięknie podana w doborowym towarzystwie truskawek wcale nie musi się kojarzyć ze znienawidzoną paćką z dzieciństwa. Myślę, że w takim odświętnym wydaniu zasmakuje nawet największym niejadkom. W mojej wersji idealnie sprawdzi się dla wszystkich dbających o linię, bo nie zawiera grama cukru. Z powodzeniem może ona także zastąpić dietetyczny deser.



wtorek, 7 czerwca 2016

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Ta aromatyczna nalewka o pięknym jasnozłotym kolorze przygotowana na przełomie maja i czerwca świetnie sprawdzi się podczas jesiennych i zimowych chłodów. Ma właściwości lecznicze w stanach przeziębienia oraz łagodzące ból gardła. Doskonale rozgrzewa. Także zróbcie ją koniecznie, na pewno się przyda.



czwartek, 2 czerwca 2016

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...