czwartek, 23 marca 2017

Kilimandżaro




To ciasto znalazłam wśród przepisów Siostry Anastazji, zachwycona wyglądem postanowiłam wypróbować, a że okazało się nie tylko eleganckie ale i pyszne więc dzielę się z Wami przepisem.

Biszkopt:
  • 8 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta z soli
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier, a następnie kolejno żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i całość ostrożnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x35cm) i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C

Masa jabłkowa
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 2 dowolne galaretki (u mnie pomarańczowe)
  • 1 łyżka masła
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dusimy na maśle przez ok 10 minut, dodajemy galaretki i podgrzewamy jeszcze chwilę, by się rozpuściły. Masę jabłkową odstawiamy do ostudzenia.

Masa budyniowa
  • 1/2 litra mleka, 
  • 2 żółtka, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 250g masła.
 W pół szklanki mleka mieszamy żółtka i mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, do gotującego wlewamy mieszaninę mąki i gotujemy chwilę do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce masy budyniowej.
Złożenie ciasta:
Biszkopt rozkrajemy na pół, na połowie rozsmarowujemy ostudzone jabłka, gdy zgęstnieją pokrywamy je równomiernie masą budyniową i przykrywamy drugą częścią biszkopt. Wierzch można polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.








22 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie, na pewno pysne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię to ciasto. :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jest na prawdę bardzo eleganckie i piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj zjadłabym z chęcią. Całe wieki go nie robilam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite warstwy, które w dodatku pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakoś nie mogę przekonać się do warstwowych ciast z dużej blachy w starym stylu, ups;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zrobić w małej blaszce w nowym stylu :)

      Usuń
  7. Nigdy nie jadłam w sumie, wygląda smakowicie pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniale wygląda to ciasto-zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, wygląda pysznie ☺

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie zestawienia. To ciasto jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale apetycznie wygląda to ciacho :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jabłkowa warstwa i budyniowa muszą świetnie razem smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie slyszalam o tym ciescie ale wszystkie jego warstwy przemawiają do mnie tak bardzo ze chętnie bym zjadla dwa kawałki bez wyrzutów sumienia Rewelacja Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj tak, to jest pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Masz rację - wygląd zachwyca! Więc chyba i ja sie skusze na przygotwanie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy do masy budyniowej można użyć gotowego budyniu z paczki....jeżeli tak to ile..? Dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...