czwartek, 9 sierpnia 2018

Chrupiący bananowiec

 

Dziś chciałam Wam zaproponować szybkie ciasto bez pieczenia, eleganckie, pyszne i bez cukru. Delikatna masa bananowo serowa na chrupiącym czekoladowym spodzie z płatków to idealny dodatek do kawy. :)

Spód:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 120 g. płatków kukurydzianych
  • 100 g. masła
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Ten czekoladowy "sos" mieszamy  dokładnie z płatkami. Całość przekładamy do tortownicy (22 cm) i chłodzimy w lodówce. Ja kilka płatków zostawiłam sobie do dekoracji.

Masa:
  • 400 g. serka kremowego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek mleka
Żelatynę zalewamy mlekiem, a po ok 10 minutach gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Banany blendujemy i miksujemy z serkiem. Zimną śmietanę ubijamy, a następnie dodajemy po łyżce do serowo bananowej masy, na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i wykładamy na spód z płatków. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ja swoje ciasto udekorowałam odłożonymi płatkami w czekoladzie oraz czekoladową posypką.

 



8 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie i jestem pewna, że genialnie smakuje 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Świetny przepis :) Na pewno chętnie z niego skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Poezja smaku! Idealnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm takiego ciacho nigdy się nie odmawia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To poproszę o kawałek tak smacznie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  6. Serek kremowy? Czyli jaki ? :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...