czwartek, 20 czerwca 2019

Truskawkowe rafaello z ryżu

 truskawkowe rafaello z ryżu

Szukając pomysłu na ciacho bez pieczenia z dodatkiem mleka kokosowego natknęłam się na stronie Veganbanda na rafaello z ryżu i  do tego stopnia mnie ono zaciekawiło, że musiałam spróbować. Bo jak to ciasto z ryżu? Ryż na mleku to ja uwielbiam od dziecka, ale w cieście? Nie ma innej opcji trzeba robić pomyślałam i tak też uczyniłam, oczywiście co nieco modyfikując przepis po swojemu.Wyszło pysznie i efektowne  a do tego całkiem zdrowe ciasto, którym z przyjemnością zajadaliśmy się cały weekend.

Spód:

  • szklanka daktyli,
  • szklanka wiórków kokosowych,
  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego(lub masła)
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej pół godziny. Następnie odsączamy je, pozostawiając wodę w której się moczyły. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i blendujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy, jeśli jest bardzo gęsta możemy dolać trochę wody z daktyli. Gotową masę wykładamy dno tortownicy (22 cm)

Masa:
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego - polecam to - klik
  • 200 g wiórek kokosowych
  • słodzidło (cukier, ksylitol) ja dodałam łyżeczkę miodu
  • 1 szklanka truskawek
Ryż (może być  zarówno biały jak i brązowy, ja użyłam tego drugiego, bo akurat tylko taki miałam w domu) gotujemy w 2,5 szklanki wody, do momentu aż cała zostanie wchłonięta. Wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy wiórki i gotujemy jeszcze chwilę mieszając. Następnie masę słodzimy do smaku i blendujemy na gładko, wrzucamy truskawki i jeszcze raz całość dokładnie blendujemy. Gotową masę wykładamy na spód. Odstawiamy na noc do lodówki.

truskawkowe rafaello
truskawkowe rafaello


truskawkowe rafaello



7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...