wtorek, 2 lipca 2019

"Przepisy Joli. W rodzinnej kuchni" Jola Caputa



Całkiem niedawno recenzowałam Wam "Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji", a już Jola Caputa wydała kolejną książkę w której tym razem gotuje ze swoimi dziećmi synem Grzegorzem i córką Sylwią, każde z nich ma nieco inne podejście do kuchni, dlatego książka została podzielona na 3 części - tradycyjne domowe przepisy Joli, nieco bardzie ekstrawaganckie przepisy Grzegorza oraz słodkości Sylwii, wszystko bardzo ładnie zostało wydane przez Edipresse Książki.
Pierwsza część to przepisy Joli - jak już wspomniałam są to tradycyjne domowe dania głównie obiadowe, ale znajdą się też sałatki. Wszystkie receptury ciekawe i zachęcające do wypróbowania, mnie najbardziej spodobały się gołąbki w botwince - niby tradycyjne daniem, a jednak odrobinę inaczej podane oraz kolorowa zupa cygańska i żeberka z suszonymi morelami. Ciekawie zapowiada się także sałatka z cukinii i pomidorów oraz rolada naleśnikowa z warzywami.
Kolejna część to przepisy Grzegorza, te zadowolą fanów bardziej zdecydowanych smaków, pojawiają się również nuty orientalne. Z pośród tych przepisów moją uwagę przykuła szarpana wieprzowina w cydrze, burger z krążkami cebulowym i piersi z kurczaka w cytrusowej marynacie.
Ostatnia część to słodkie przepisy Sylwii - i tu jest w czym wybierać są muffinki, smakowite ciasta, serniki i torty jest w czym wybierać.
Jedyny minus to brak jakiegoś uporządkowania w przepisach Joli i Grzegorza, raz zupa, za chwilę sałatka, potem mięso i znów zupa, ja jednak jestem zwolenniczką usystematyzowania i podziału przepisów, wtedy łatwiej znaleźć to co w danej chwili mnie interesuje.
Jeśli szukacie porcji inspiracji na pyszne domowe dania, lub prezentu dla miłośnika gotowania z czystą przyjemnością polecam tą pozycję.



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...