poniedziałek, 30 września 2019

Jak smakuje rok Marcin Molik

 Jak smakuje rok Marcin Molik recenzja

Ta książka zdecydowanie zasługuje na uwagę, bo jedzenie tego co akurat w danej porze roku jest dostępne leży w zgodzie z naszą naturą i sprawia, że będziemy się cieszyć dobrym samopoczuciem i lepszym zdrowiem. Poza tym sztucznie wyhodowane truskawki w grudniu zupełnie nie mają smaku, a pomidory w lutym też są mało pomidorowe. Z kolei kiszonki, czy rozgrzewające zupy z dyni nie smakują w lecie kiedy pełno jest świeżych owoców i warzyw.


"Jak smakuje rok" to świetny poradnik co jeść o danej porze roku. Książka zaczyna się od wiosny, autor w swoich oryginalnych przepisach wykorzystuje:  jarmuż, rzodkiewkę, szczaw, truskawki i poziomki, kalarepę, szparagi i rabarbar - każdy z podanych produktów jest krótko scharakteryzowany z uwzględnieniem korzyści jakie dla naszego organizmu niesie jego spożywanie. Przepisy są bardzo zróżnicowane, oryginalne i ciekawe. Mamy tu np.  kalarepę w cieście, sałatę z rabarbarem, czy sałatkę ze szczawiem, bryndzą i jajkiem w koszulce. 



Letnie przepisy zawierają: kwiaty cukinii, bób, pomidor, podgrzybki, kurki, jagody i maliny. Mnie najbardziej zaciekawiły pierożki z bobem i musem z topinamburu, risotto z podgrzybkami i serem pecorino, chłodnik z pomidorów i marynowanych malin oraz prażone kurki z goframi i jagodami. 
W przepisach na jesień króluje dynia, grzyby, kiszonki, jabłka, śliwki oraz gruszki. Ja planuję przygotować kilka spośród tych jesiennych propozycji i już wiem, że na pierwszy ogień pójdzie krem z pora ze śliwkami, a zaraz po nim ptasie mleczko z dyni oraz krem z dyni z gruszką i maślanką, bo w takiej wersji jeszcze zupy dyniowej nie próbowałam.


I pora na zimę gdzie prym wiodą  warzywa korzenne oraz ryby. Znów autor pokusił się o bardzo ciekawe i niebanalne przepisy jak chociaż ten na karpatkę z musem żurawinowym, kremu pietruszkowy z wanilią, , śledzie w wiśniach, czy kukurydzianego kurczaka z blanszowaną brukselką. 
Nie trzeba być mistrzem kuchni, by sobie poradzić z przygotowaniem tych dań, bo wszystkie przepisy zostały starannie opisane i opatrzone bardzo urokliwymi zdjęciami. 


Ten poradnik kulinarny naprawdę przyda się każdemu ze względu na ciekawe i niespotykane połączenia składników i oryginalne receptury. Dzięki niemu zaskoczycie swoich bliskich nieszablonowym daniem o każdej porze roku. Będzie także idealnym prezentem dla miłośników gotowania. Także polecam gorąco.










1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...