wtorek, 29 października 2019

Babka budyniowa z suszoną aronią

 Babka budyniowa z suszoną aronią
Dziś mam dla Was klasyczną, prostą babkę budyniową z dodatkiem suszonej aronii, która  wspomaga leczenie przeziębień i podrażnień górnych dróg oddechowym oraz pomaga w normalizowaniu poziomu ciśnienia krwi, podnoszą odporność. Oczywiście jej dodatek możecie pominąć, albo zastąpić np suszoną żurawiną, ale ja polecam babkę w takiej wersji. 

Składniki:
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1  łyżeczka cukru z wanilią
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 50 g suszonej aronii (dostępna na Skworcu.pl)
Jaja ubijamy z cukrami do białości (powinny przynajmniej podwoić swoją objętość), a następnie stopniowo dodajemy pozostałe suche składniki (można je wcześniej wymieszać ze sobą) na przemian z olejem, na koniec wlewamy sok z cytryny. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto i pieczemy ok 45 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka.

Babka budyniowa z suszoną aronią

Babka budyniowa z suszoną aronią

2 komentarze:

  1. Chyba czas polubić się na nową z aronią. Mąż nie przepada, więc całkowicie z niej zrezygnowałam w kuchni. Ale kto wie, może czas zmienić przyzwyczajenia i męża też trochę nauczyć nowych, fajnych smaków? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna babeczka, bardzo takie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...