czwartek, 21 maja 2020

Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem

Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem

Dotychczas ciasta z rabarbarem robiłam zawsze w wersji pieczonej, tym razem postanowiłam zrobić coś na szybko, taki klasyczny sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem na wierzchu i wiecie co ? To był strzał w 10, ten sernik smakuje po prostu obłędnie.

Składniki:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka
  • słomka ptysiowa Brześć

Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Schłodzony serek i śmietanę ubijamy z cukrem pudrem aż uzyskamy gęsty krem (ja dałam tylko łyżkę cukru pudru, ale proponuję sprawdzić, czy taki poziom słodkości Wam odpowiada i ewentualnie dosłodzić) na koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy aż połączy się z kremem.
Na dno tortownicy (22 cm) wykładamy słomki ptysiowe, a na słomkach rozprowadzamy krem i odstawiamy do lodówki.

Karmelizowany rabarbar:

  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru

Na patelnię wlewamy wodę i wsypujemy cukier, podgrzewamy kilka minut aż cukier zacznie się karmelizować, dodajemy pokrojony w ok 10 cm kawałki rabarbar i gotujemy aż zmięknie, uważając by nie zaczął się rozpadać, bo wtedy będzie wyglądał mało efektownie. Po przestudzeniu rabarbar układamy na masie serowej i gotowe.

Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem

Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...