piątek, 16 października 2020

Szarlotka z kremem waniliowym

 Szarlotka z kremem waniliowym

Kolejna wariacja na temat klasycznej szarlotki. Tym razem mamy jabłka z galaretką, kruche ciasto, biszkopt, krem budyniowy, a wszystko ułożone tak, że tworzy nie tylko pyszne ale i niezwykle efektownie prezentujące się ciasto. 

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 250 g masła (może być margaryna)
  • 4 żółtka

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, dzielimy je na 2 równe części i schładzamy w lodówce conajmniej 30 minut. Schłodzone rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy na złoty kolor, ok 15 minut w 170 st. C

Biszkopt:

  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka maki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy aż się połączą z białkami. Zmniejszamy obroty miksera wlewamy olej z wodą, a następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki do pieczenia (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w 170 st. C

Jabłka:

  • ok 2 kg jabłek
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 łyżka żelatyny
  • opcjonalnie cukier do smaku 

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka, wlewamy odrobinę wody i prażymy na małym ogniu. Gdy jabłka zaczną się rozpadać wsypujemy galaretki i żelatynę, zdejmujemy z ognia i mieszamy aby galaretki się rozpuściły. Pozostawiamy do wystudzenia. 

Krem budyniowy:

  • 3/4 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1//2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła

Proszek budyniowy rozrabiamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, na wrzące wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera)  następnie stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ucieramy aż się połączy z masłem. Dalej dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do połączenia. 

Złożenie ciasta:

Na jednym kruchym placku rozsmarowujemy połowę jabłek, na nie wykładamy połowę kremu budyniowego i przykrywamy biszkoptem. Na biszkopcie smarujemy resztę kremu budyniowego, a na nim pozostałe jabłka. Całość przykrywamy drugim kruchym plackiem i posypujemy cukrem pudrem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Szarlotka z kremem waniliowym

Szarlotka z kremem waniliowym

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...