wtorek, 30 września 2025

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem – jesienna rozkosz

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem – idealne jesienne ciasto

ciasto kruche ze śliwkami

Pogoda za oknem mówi: “zwolnij, pozwól sobie na chwilę przyjemności”.
Szare chmury, chłodne powietrze, mżawka — to zaproszenie, by otulić się ciepłym kocem, nalać sobie kubek gorącej herbaty i sięgnąć po domowe ciasto, które swoim aromatem rozpali serce.

Dziś dzielę się przepisem na takie ciasto: kruche, delikatne, z soczystymi śliwkami i kremowym budyniem. Idealne na jesienny wieczór – zarówno do herbaty, jak i na niedzielny deser.

Składniki

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 litr mleka
  • ok kilograma śliwek
  • 3-4 łyżki kaszy manny 

Przygotowanie krok po kroku

  1. Ciasto kruche
    Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i schładzamy w lodówce minimum 30 minut.

  2. Po tym czasie rozwałkowujemy 2/3 jego ilości na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (moja miała 23×33 cm). Przekładamy do formy i zapiekamy w 180 °C, aż nabierze złotego koloru.

  3. W międzyczasie przygotowujemy budynie zgodnie z instrukcją producenta — ja zwykle używam nieco mniej mleka, by masa była gęstsza.

  4. Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki.

  5. Na podpieczony spód sypiemy kaszę mannę (to pomoże wchłonąć nadmiar soku ze śliwek), układamy owoce równomiernie, a następnie zalewamy całość gorącym budyniem.

  6. Z pozostałego ciasta ścieramy “kruszonkę” (na tarce) i posypujemy wierzch budyniowej warstwy.

  7. Całość pieczemy jeszcze około 30 minut w 170 °C — aż wierzch się lekko zrumieni.

Wskazówki / tipy

  • Jeśli śliwki puszczą dużo soku, kasza manna naprawdę działa — zbiera wilgoć i zapobiega rozmoczeniu spodu.

  • Możesz cukier waniliowy zastąpić ziarenkami z laski wanilii lub ekstraktem waniliowym — subtelna różnica, ale klimat podkręca.

  • Ciasto kroi się najlepiej po ostudzeniu, choć… wiem, że część z nas nie wytrzyma i sięgnie po kawałek jeszcze ciepły ?

Dlaczego warto je zrobić

  • Bo pachnie domem i jesienią.

  • Bo smakuje lekko i soczyście — połączenie kruchego, kremowego i owocowego jest nie do pobicia.

  • Bo jest na tyle proste, że nawet mniej doświadczony domowy piekarz da radę.

  • Bo idealnie komponuje się z ciepłą herbatą, zwłaszcza gdy wieczór zapowiada się chłodny i szary.

 ciasto ze śliwkami i budyniemdomowe ciasto ze śliwkamidomowe ciasto ze śliwkami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...