wtorek, 19 stycznia 2016

Śniegowiec

Świat przykryła śnieżna pierzynka, a ja mam dla Was ciacho, także skryte pod puszystą kołderką. Mięciutki biszkopt czekoladowy, aksamitny krem budyniowy i delikatnie wieńcząca całość pianka z białek. Niebiański smak i ta lekkość i miękkość pianki i biszkoptu, połączenie idealne.


Biszkopt:
  • 8 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem nasepnie dodajemy żółtka, a na koniec mieszamy z mąką, proszkiem i kakao. Pieczemy przez ok 35 minut w 180 st. C.

Krem:
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 l mleka
  • 200 g. masła
Połowę mleka gotujemy, w pozostały rozprowadzamy mąkę, cukier i żółtka. Wlewamy do gotujęcego mleka i zagotowujemy całość. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

Pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka żelatyny
Białka ubijamy z cukrem i żelatyną, następnie wstawiamy na garnek z gotującą się wodą i ubijamy na parze, dodajemy sok z cytryny i ubijamy aż będą bardzo gęste. Zdejmujemy z pary i ubijamy jeszcze do ostudzenia.
Biszkopt przekrawamy na dwie części. Na jedną z nich wykładamy krem budyniowy i przykrywamy drugą. Na wierzchu rozkładamy równomiernie piankę białkową. Można dodatkowo posypać np. startą czekoladą.
Smacznego

 



 

10 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda, proszę podać mi rozmiary blaszki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, upiekę na pewno

      Usuń
    2. Dziękuję, upiekę na niedzielę

      Usuń
    3. Zelatyne wsypac czy rozpuscic ?

      Usuń
  2. Zelatyne rozpuscic ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, rozpuści się podczas ubijania na parze

      Usuń
  3. I really like looking through a post that will make men and women think.
    Also, thanks for allowing for me to comment!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...