czwartek, 28 stycznia 2016

Tort orzechowo kajmakowy z kremem kawowym

Ten jest po prostu absolutnie pyszny, bardzo często gości u mnie w domu na różne okazje i wszyscy go bardzo lubią. Przepis pochodzi z jakiejś starej gazety. Sam tort wymaga trochę pracy, ale dlatego smaku warto. Puszystemu czekoladowemu biszkoptowi towarzyszy chrupiąca orzechowa beza, masa kajmakowa, a całość idealnie dopełnia krem kawowy. Co tu dużo pisać po prostu musicie zrobić i ocenić sami.


Ciasto czekoladowe:
  • 1 1/2 szkl. cukru
  • 6 jaj
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie gęsta dodajemy, nadal ubijając, żółtka. Mieszamy z mąką, proszkiem i kakao. Przekładamy do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm) i pieczemy w 180 st. C przez ok 35 minut.

Ciasto orzechowe:
  • 5 białek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 250 g. orzechów włoskich grubo posiekanych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka miodu
 Białka ubijemy na sztywno, dodajemy cukier, a gdy piana będzie gęsta i lśniąca mieszamy z mąkami, miodem i orzechami. Pieczemy w 180 st. C przez ok 30 minut.

Krem kawowy:
  • 2 szkl. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 masło
  • 2 łyżki wódki (opcjonalnie)
 1 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. W pozostały mleku rozrabiamy mąkę i żółtka, wlewamy na gotujące mleko i zagotowujemy. Kawę zalewamy niewielką ilością wrzątku i studzimy. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego po łyżce przestudzony budyń. Na zakończenie wlewamy kawę i alkohol.

Poncz:
  • 1/3 szkl. gorącej wody
  • 3 łyżki cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka wódki (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • puszka gotowej masy kajmakowej
Biszkopt czekoladowy przekrawamy na pół i zwilżamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kawowej, przykrywamy ciastem orzechowym, na którym rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem kawowym. Dekorujemy dowolnie, można polać czekoladą, lub np udekorować prażonymi płatkami migdałów.




 

 

8 komentarzy:

  1. Cudowny.Kocham wszystko co z kawą:)Zapisue do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. na innej stronie jest ten sam przepis i w składnikach na 'cisto orzechowe' jest 1 łyżka, a nie łyżeczka mąki pszennej, więc zastanawiam się czy nie wkradł się tu błąd, czy ma być łyżka czy łyżeczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  3. Faktycznie wkradł się błąd, dziękuję za czujność, już poprawione :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...