czwartek, 12 września 2019

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Dziś mam dla Was kruche ciasto, śliwki i budyń - tak po prostu, bez udziwnień ale za to pysznie. To ciasto robię także często w wersji z jabłkami, albo rabarbarem, zawsze smakuje wybornie.

Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (moja miała 23x33 cm), przekładamy do blaszki i zapiekamy w 180 st. C aż będzie miało złoty kolor.

Dodatkowo:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 litr mleka
  • ok kilograma śliwek
  • 3-4 łyżki kaszy manny
Gdy spód się zapieka gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję troszkę mniej mleka żeby budyń był gęściejszy. Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. podpieczony spód posypujemy kaszą manną (wchłonie sok z owoców), układamy równomiernie śliwki i polewamy całość budyniem. Pozostałe ciasto ścieramy na tartce na masę budyniową. Całość pieczemy ok 30 minut w 170 st. C.

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem




10 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...