Tego wpisu miało nie być, ale że mazurków mało na blogu postanowiłam podzielić się z Wami kolejnym nowym przepisem, bo mój mazurkowy eksperyment okazał się strzałem w dziesiątkę. Kruche ciasto, nadzienie śliwkowo migdałowe polane czekoladą, po prostu genialnie.
Ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 40g cukru pudru
- 1 jajko
Nadzienie:
- 400 g suszonych śliwek (polecam dostępne na Skworcu.pl)
- 100 g mielonych migdałów
- sok z 1 cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wody
- 150 g czekolady
- 3-4 łyżki mleka
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy śliwki, migdały i sok z cytryny, gotujemy ok 10 minut. Następnie studzimy i blendujemy na gładką masę. Wykładamy na ostudzone ciasto i rozsmarowujemy. Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią śliwki i gotowe.
Wow, wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńMazurek prezentuje się wyśmienicie
OdpowiedzUsuńPyszności, znakomicie wygląda i zapewne super smakuje, bon Appetite
OdpowiedzUsuń