środa, 10 lipca 2019

Kruche z porzeczkami

 kruche z porzeczkami

Po tym jak spodobało się Wam kruche z jagodami mam dla Was kolejne szybkie w przygotowaniu, efektowne a do tego przepyszne ciasto z porzeczkami (świetnie będzie smakować również z innymi owocami). Niby kruche, ale gnieść go nie trzeba, pianę budyniową zastąpiła warstwa z kaszą manną i do tego orzeźwiające porzeczki. Pychotka


Ciemne ciasto:


  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1  szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą  sypkie składniki i dalej miksując dodajemy  po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części, 1 schowałam do zamrażalnika, drugą na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie częścią ciasta z lodówki wykładam na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.


Masa z kaszy manny:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany (18%)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (40g)
  • 3/4 szklanki kaszymanny
  • 3 garście porzeczek (użyłam mieszanki białych, czerwonych i czarnych)
  • szczypta soli ciasto kruche z truskawkami, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami i kasza manna, czekoladowe ciasto z truskawkami, kasza manna, truskawki, Z owocami,
Ubijamy białka z solą na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier. Pianę mieszamy ze śmietaną, a następnie dodajemy budyń i kaszę. Taką masę wykładamy na brązowe ciasto znajdujące się w blaszce, na wierzch wykładamy porzeczki, a na nie ścieramy drugą część ciasta, wyjętą z zamrażalnika. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C
Smacznego

kruche z porzeczkami
  kruche z porzeczkami
 kruche z porzeczkami


17 komentarzy:

  1. Robilam ostatnio jogurtowe z porzeczkami. Chyba teraz pora na kruche 😉Pysznie ❤️

    OdpowiedzUsuń
  2. I takie mamochotę zrobić, zachęciłaś. Mam w lodówce borówkę amerykańską myślę że się zda ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja dawno nie jadłam ciasta z kaszą manną! smak dzieciństwa! :D <3

    OdpowiedzUsuń
  4. U Ciebie zawsze można liczyć na świetny deser!
    Ciasto wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo narobiłaś mi smaka! 😍 Mogę przyjechać na kawkę i kawałek placuszka??

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio lubuje się w wypiekach z porzeczka. Fajny odświeżający kwaskowy posmak

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam podobne ze śliwkami i bardzo mi smakowało. Z porzeczkami też musi być pyszne 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Budyń i kasza na sypko? Na surowo? Czy ugotować?

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy można zamiast śmietany dać jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzień dobry. Czy mogą być mrożone porzeczki?

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy można dać więcej śmietany ( ok 660g) lub pomieszać z np. jogurtem aby było 500g ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więcej bym nie dawała można pomieszać lub zastąpić jogurtem

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...