wtorek, 16 kwietnia 2019

Kolorowa sałatka z jajem

 kolorowa sałatka z jajem

Tą sałatkę możecie przygotować na święta ale też na kolację, albo zabrać ją do pracy. Jest pyszna i pełna zdrowych składników.
Wykorzystałam do niej tłoczony na zimno olej rydzowy ( z lnianki siewnej), który w o 90 % składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych i ma bardzo korzystną proporcję kwasów omega-3 do omega-6 a badania kliniczne przeprowadzone w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie dowiodły, że poziom cholesterolu LDL u pacjentów, którym podawano przez dwa tygodnie olej rydzowy, spadł aż o 12 %. Do tego ma ciekawy lekko orzechowy smak.
A Wy sięgacie w swojej diecie bo zdrowe tłuszcze? W mojej kuchni od jakiegoś czasu goszczą dobrej jakości oleje tłoczone na zimno, obowiązkowo rzepakowy, którego używam np do wypieków i przygotowywania posiłków, do sałatek często dodaję olej lniany, a teraz właśnie zakupiła olej rydzowy, a także z czarnuszki, który mam zamiar podawać mojej córce na odporność.
Ponieważ zależy mi na zdrowiu moim i moich bliskich sięgając po oleje staram się wybierać te z małych olejarni, wykonywane zgodnie z tradycyjnymi recepturami z roślin, które nie są traktowane mnóstwem nawozów i środków ochrony roślin i taką właśnie olejarnię chciałam Wam dziś polecić - Olejarnia Niwki to mała rodzinna firma w której ofercie znajdziecie wysokiej jakości oleje zimno tłoczone m.in. rydzowy, lniany, rzepakowy i kilka innych. Jeśli chcecie spróbować olei to na hasło "cynamonoweszczescie" otrzymacie 5% rabatu.
Rozpisałam się strasznie ale już dzielę się z Wami przepisem na pyszną i kolorową sałatkę.

Składniki:
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej (ok 100 g)
  • 4 jaja 
  • 2 duże garście rukoli
  • średniej wielkości cebula
  • ok 15 pomidorków koktajlowych 
  • pestki dyni
  • 3 łyżki oleju rydzowego (lub innego zimno tłoczonego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
Komosę płuczemy na sicie zimną wodą, następnie zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem do momentu aż wchłonie całą wodę. Jaja gotujemy na twardo, obieramy i kroimy (ja pokroiłam je w ósemki, a potem jeszcze każdą ósemkę przekroiłam na pół), cebulę drobno siekamy. Do miski wsypujemy ugotowaną komosę, dodajemy rukolę, cebulę, pokrojone w ćwiartki pomidorki oraz jaja  i garść pestek dyni (będą przyjemnie chrupały) wlewamy olej oraz sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i porcja zdrowia gotowa. Smacznego.

 
kolorowa sałatka z jajem
 kolorowa sałatka z jajem

9 komentarzy:

  1. Z chęcią zjadłybyśmy taką sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie szukalam czegoś nowego

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze nigdy nie próbowałam oleju rydzowego. Brzmi intrygująco

    OdpowiedzUsuń
  4. Olej rydzowy to coś, po co sięgam od dłuższego już czasu. No i jakoś nie po drodze nam, ale pora to zmienić.
    Twoja sałatka jest bardzo kolorowa i pełna zdrowia. W sam raz na przesilenie wiosenne.
    Świąteczne uściski!

    OdpowiedzUsuń
  5. No i prostota tkwi w szczegółach, tyle zwykłych składników a jak można wspaniale je połączyć by cieszyć podniebienie smakami pełnymi zdrowia 👍

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka wiosenna!
    Uwielbiam olej rydzowy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna! A olej rydzowy uwielbiam! Zawsze mam go w domu 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj zrobiłam na obiad podobną tylko, że bez jajka... Bo przez święta się najem 😋

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...