poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Babka budyniowa

 babka budyniowa

Macie ochotę na babkę leciutką jak piórko, mięciutką jak puszek i nieziemsko delikatną, a przy tym wilgotną? To polecam tą właśnie budyniową, pyszna lekka po prostu ideał, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ja robiłam ją pierwszy raz ale podbiła serca moich domowników i zachwyciła wszystkich tak bardzo, że na pewno upiekę ją na święta.

 
Składniki:
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1  łyżeczka cukru z wanilią
  • 4 budynie (śmietankowe lub waniliowe, o wadze 40 g każdy)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
Jaja ubijamy z cukrami do białości (powinny przynajmniej podwoić swoją objętość), a następnie stopniowo dodajemy pozostałe suche składniki (można je wcześniej wymieszać ze sobą) na przemian z olejem, na koniec wlewamy sok z cytryny. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i pieczemy ok 45 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka.









4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...