Propozycja dla tych co chcieliby jedno ciasto, ale trudno im się zdecydować, czy miałby to być makowiec, serniczek, czy może jabłecznik. Tutaj te wszystkie smaki idealnie łączą się ze sobą, tworząc pyszne i niezwykle efektowne ciasto, które wymaga trochę pracy ale naprawdę warto.
Żeby ułatwić sobie pracę i oszczędzić odrobinę czasu użyłam gotowej masy makowej, ale możecie samodzielnie przygotować mak.
Ciasto kruche:
- 150 g masła (lub margaryny)
- 400 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Pierwszą część przekładamy na blaszkę (25x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół). Drugą część ciasta przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy w tej samej temperaturze przez około 10 minut. Nie wyciągamy z blaszki.
Masa makowa (ja użyłam gotowej, ale jeśli chcecie zrobić samodzielnie przepis znajdziecie tutaj):
- 850 g gotowej masy makowej (użyłam tej)
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
Jajka miksujemy z cukrem i łączymy z makiem. Jeśli masa makowa jest rzadka, dobrze ją wcześniej odcedzić na sitku.
Masa serowa:
- 500 g białego sera (użyłam gotowego z wiaderka)
- 100 masła
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Gdy się ładnie połączą dodajemy ser razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy delikatnie mieszając.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka (użyłam cytrynowej)
- 1 łyżka żelatyny
Złożenie ciasta
Na podpieczony placek, który został w blaszce wykładamy masę makową, a na nią masę serową. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu studzimy.
Na ser wykładamy masę jabłkową i przykrywamy upieczonym wcześniej plackiem. Można dodatkowo polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Na jaki rozmiar blaszki jest to ciasto?
OdpowiedzUsuń25x35 cm
UsuńCzy mozna jablka i gorna czesc ciasta upiec z pozostala czescia ciasta
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie. Jestem chętna żeby spróbować
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis właśnie upiekłam . Mogę polecić z czystym sumieniem
OdpowiedzUsuń.
Super ciasto, takie trzy w jednym. :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie tak roboczo nazwałam to ciasto: 3 w 1 🙂. Trochę pracy przy nim jest ale efekt przepyszny. Polecam😋
OdpowiedzUsuńWygląda cuuudownie! :) Z chęcią wypróbuję przepis w przyszły weekend, ale mam jednak pytanie, czy mogę zrobić wkładkę jabłkową bez żelatyny? Nie mam do niej szczęścia, zawsze ciasta do których dodaję żelatynę mi nie wychodzą :P Może zamiast niej, dodam więcej galaretki? ;)
OdpowiedzUsuńżelatyny nie można zagotować, bo wtedy traci właściwości, ale spokojnie można dodać więcej galaretki i będzie ok
UsuńWitam. Ma Pani przepis na masę makową? Chodzi mi o mak gotowany a później zmielony.
OdpowiedzUsuńTak w moim przepisie na klasyczny seromakowiec jest przepis na masę makową
UsuńWitam 1 łyżka żelatyny jaką ilością wody zalać
OdpowiedzUsuńjakies 3-4 łyżki w zupełności wystarczy
UsuńJaką ilością wody zalać żelatynę
OdpowiedzUsuńtaką aby zakryła żelatynę jakieś 3-4 łyżki wystarczy
UsuńMam pytanie ile trzeba było suchego maku żeby było 850g bo masa makowa to nie wypał
OdpowiedzUsuńOkoło 250 g powinno być ok
UsuńPięknie wygląda.
OdpowiedzUsuń