wtorek, 5 kwietnia 2022

Lamingtony - kokosanki

 Lamingtony - kokosanki

Te pyszne biszkoptowe kostki skąpane w kakaowej polewie i oprószone wiórkami kokosowymi zwane lamingtonami to tradycyjne ciasteczka australijskie sprzedawane na jarmarkach, dobroczynnych festynach, oraz kiermaszach szkolnych i doskonale znane każdemu małemu Australijczykowi. Ich nazwa prawdopodobnie pochodzi od nazwiska Lorda Lamingtona, Gubernatora Queensland od 1861 do 1906.
U mnie w domu przygotowywane były bardzo często na różne okazje i nazywaliśmy je kokosankami, nazwę lamingtony spotkałam dopiero w internetach. Ja przygotowuję do nich ciasto ucierane z miodem, bo taki przepis kiedyś od kogoś dostała moja mama, ale to także super pomysł na wykorzystanie zakalcowatego biszkoptu, czy ciasta, które trochę podeschło. 

Tym razem ciasto miodowe przekroiłam na pół i posmarowałam cienką, prawie niewidoczną warstwą galaretki z czarnej porzeczki, która idealnie przełamała słodki smak i sprawiła, że kokosanki zniknęły jeszcze szybciej. 

Zanim przejdę do przepisu chciałam zapytać czy wiecie w jaki sposób dobrać soczewki kontaktowe i czy lepsze są soczewki miesięczne, czy może jednodniowe?

Ciasto:

  • 125 dag (1/2) margaryny lub masła
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek, a następnie białka ze szczyptą soli ubijamy do momentu uzyskania gęstej sztywnej piany. Następnie miękkie masło miksuję z cukrem, tak by cukier choć w 2/3 się roztarł i dalej miksując dodajemy kolejno żółtka. Do takiej masy wlewamy miód i znów dokładnie miksujemy (uwaga jeśli miód jest bardzo gęsty, dobrze go wcześniej podgrzać i rozpuścić). Dalej wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kolejny raz miksujemy. Na koniec ostrożnie dodajemy  pianę z białek i tutaj już tylko mieszamy delikatnie łopatką lub łyżką aż całość się połączy. Przekładamy do blachy (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 40 minut w 170 st. C.

Polewa:
  • 150 gram margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki mleka
  • wiórki kokosowe

Rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy kakao i mleko i mieszamy podgrzewając aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto kroimy w kwadraty. Każdy kwadrat zanurzamy w polewie, a następnie obtaczamy w wiórkach i gotowe.
ps. Kokosanki najlepiej smakują gdy poleżą 2-3 dni ;)


Lamingtony - kokosanki
Lamingtony - kokosanki

 


3 komentarze:

  1. Uwielbiam je. Przyznam, że nie znałam ich pierwotnej nazwy. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A kiedy dodajemy do ciasta mleko ? Nie ma tego w opisie . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...