czwartek, 28 września 2023

Tort o smaku kinder bueno i truskawki

 Tort o smaku kinder bueno i truskawki

Tort dla najmłodszych to nielada wyzwanie, zwłaszcza jeśli słyszmy od dziecka, że ta koleżanka nie lubi tego, a tamta nie je tamtego. Dlatego przygotowując tort dla koleżanek  mojej córki postawiłam na prostotę i smaki, które chyba każde dziecko lubi - czyli popularne batoniki Kinder Bueno i krem truskawkowy, bez żadnych żelek, musów czy chrupek. Początkowy miał być tylko krem Kinder Bueno, ale bałam się, że może być zbyt słodko dlatego postanowiłam dać warstwę o smaku truskawkowym i to połączenie sprawdziło się idealnie, dlatego też bez zbędnego rozpisywania się zapraszam na przepis.

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana będzie dość gęsta stopniowo, cały czas ubijając wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej miksujemy. Nie przerywając miksowania wlewamy wodę. Następie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i teraz już tylko delikatnie mieszamy całość do połączenia. Przekładamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C

Krem Kinder Bueno:

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżeczek kremu czekoladowego np. nutelli
  • 3 łyżeczki masła orzechowego
  • 3 batoniki Kinder Bueno
Przygotowanie kremu trzeba zacząć kilka godzin przed planowanym złożeniem tortu.
Śmietankę podgrzewamy ale nie doprowadzamy do wrzenia, dodajemy połamane czekolady, krem czekoladowy oraz masło orzechowe i mieszamy aż się czekolada całkowicie rozpuści. Tak przygotowaną mieszankę przykrywamy szczelnie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, dodajemy serek mascarpone i ubijamy kilka minut aż całość nabierze kremowej konsystencji. Batoniki drobno kroimy i dodajemy do kremu. Mieszamy ostrożnie łyżką. 

Krem truskawkowy:

  •  330 ml śmietanki 30%
  • ok 300 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki cukru pudru

Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki umieszczamy w garnku, dodajemy kilka łyżek wody i zagotowujemy, gorące blendujemy na gładki mus. Ponownie podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Wtedy zdejmujemy je z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aby się rozpuściła. 

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, a gdy będzie gęsta nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo łyżka po łyżce przestudzone truskawki. 

Złożenie tortu:

Ostudzony biszkopt kroimy na 3 równe blaty. Na pierwszy blat wykładamy krem Kinder Bueno, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, na który wykładamy krem truskawkowy i przykrywamy trzecią częścią biszkoptu. 

Ja tort otynkowałam kremem na bazie masła i mleka skondensowanego (przepis macie tutaj)  i udekorowałam lizakami bezowymi i bezikami zamówionymi na allegro z tej aukcji* (przyszły świetnie zapakowane i piękne także jeżeli chcecie zamówić to polecam) oraz opłatkami z podobizną Barbie z tej aukcji ( *link afiliacyjny)
 
Jeśli chcecie ułatwić sobie pracę przy robieniu tortu  to przydadzą się Wam (linki afiliacyjne):
  • rant do deserów (np. taki jak ten) w którym nie tylko upieczecie wysoki biszkopt ale też ładnie i równo złożycie tort, co w przypadku tego akurat ma znaczenie bo jest dość wysoki
  • obrotowa patera, ja mam taką drewnianą  deskę do serwowania serów i nie wyobrażam sobie dekorowania tortów bez niej
  •  wygięta szpatułka, która umożliwia wygładzenie kremu w rancie. 
Tort Barbie
Tort Barbie
Tort o smaku kinder bueno i truskawki

Tort o smaku kinder bueno i truskawki



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...