Ciasto
- 2 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 łyżka amoniaku
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny
Jajka śmietanę i mąkę ziemniaczaną zmiksować, dodać 1 łyżkę amoniaku. Do pozostałych składników dodać zmiksowaną masę i zagnieść ciasto. Podzielić go na 4 części. Rozwałkować na wielkość blaszki (23x35) i upiec na jasny kolor (ok 10 minut w 180 st. C)
Masa:
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 3 jajka
- 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 cukry waniliowe
- 1 kieliszek (około 25 ml) wódki
- wiórki kokosowe do posypania ciasta
Masę gotuję dopiero, gdy ostatni placek się dopieka. Mleko, cukier i masło należy zagotować. Jajka, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, cukier waniliowy zmiksować. Zmiksowaną masę wlać do gotującego się mleka i mieszać aż zgęstnieje. Dodać kieliszek wódki. Gorącą masę wykładamy na jeszcze ciepłe placki. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Najlepsze jest na drugi albo kolejny dzień.
Oj, chyba będzie w tym roku u mnie na świątecznym stole:)
OdpowiedzUsuńuściski serdeczne
Fajny przepis. Zapisuję:)
OdpowiedzUsuńzapisuję przepis i muszę wypróbować:) kilka razy już miałam na myśli to ciasto ale ciągle mi umyka
OdpowiedzUsuńczy zamiast amoniaku można użyc proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńJa dodałam sodę :)
UsuńJa dodałam sodę.. wyszło super 😉
UsuńMożna ale efekt będzie zupełnie inny
OdpowiedzUsuńDziękuje,moja córka uwielbia to ciasto.
OdpowiedzUsuńCzy kwasna smietana nie zwarzy masy?????
OdpowiedzUsuńRobiłam je niezliczoną ilość razy nic nigdy się nie zważyło
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńPo co jest dodawana wódka, do masy? Można ją pominąć albo czymś zastąpić? Będę wdzięczna za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńDla smaku, spokojnie można ją pominąć 😉
UsuńJa akurat pomijam śmietanę do kremu, bo jednak się waży. Wystarczy samo mleko.
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto niezliczoną ilość razy, zawsze ze śmietaną i nigdy nic mi się nie zważyło
OdpowiedzUsuńCzy do ciasta nie dodaje się cukru??
OdpowiedzUsuńnie ma takiej potrzeby :)
UsuńCzy aby na pewno lyzka amoniaku a nie lyzeczka ? Wlasnie je pieke i strasznie smierdzi amoniakiem 🙈
OdpowiedzUsuńCzy aby na pewno ma byc 1 lyzka amoniaku a nie lyzeczka ? Wlasnie je pieke i strasznie smierdzi amoniakiem 🙈
OdpowiedzUsuń