czwartek, 11 grudnia 2014

Aniołek

To ciasto w moim domu kochają wszyscy, a ja lubię je szczególnie, bo może spokojnie leżakować ponad tydzień w lodówce. Proste w wykonaniu, wymaga jedynie odrobinę cierpliwości w rozwałkowywaniu placków. Wygląda elegancko i do tego zawsze się udaje.




Ciasto

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka amoniaku
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny

Jajka śmietanę i mąkę ziemniaczaną zmiksować, dodać 1 łyżkę amoniaku. Do pozostałych składników dodać zmiksowaną masę i zagnieść ciasto. Podzielić go na 4 części. Rozwałkować na wielkość blaszki (23x35) i upiec na jasny kolor (ok 10 minut w 180 st. C)



Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 3 jajka
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 kieliszek (około 25 ml) wódki
  • wiórki kokosowe do posypania ciasta

Masę gotuję dopiero, gdy ostatni placek się dopieka. Mleko, cukier i masło należy zagotować. Jajka, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, cukier waniliowy zmiksować. Zmiksowaną masę wlać do gotującego się mleka i mieszać aż zgęstnieje. Dodać kieliszek wódki. Gorącą masę wykładamy na jeszcze ciepłe placki. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Najlepsze jest na drugi albo kolejny dzień.

aniolek 2



aniolek 3



5 komentarzy:

  1. Oj, chyba będzie w tym roku u mnie na świątecznym stole:)
    uściski serdeczne

    OdpowiedzUsuń
  2. zapisuję przepis i muszę wypróbować:) kilka razy już miałam na myśli to ciasto ale ciągle mi umyka

    OdpowiedzUsuń
  3. czy zamiast amoniaku można użyc proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  4. Można ale efekt będzie zupełnie inny

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...