czwartek, 11 grudnia 2014

Aniołek

To ciasto w moim domu kochają wszyscy, a ja lubię je szczególnie, bo może spokojnie leżakować ponad tydzień w lodówce. Proste w wykonaniu, wymaga jedynie odrobinę cierpliwości w rozwałkowywaniu placków. Wygląda elegancko i do tego zawsze się udaje.




Ciasto

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka amoniaku
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny

Jajka śmietanę i mąkę ziemniaczaną zmiksować, dodać 1 łyżkę amoniaku. Do pozostałych składników dodać zmiksowaną masę i zagnieść ciasto. Podzielić go na 4 części. Rozwałkować na wielkość blaszki (23x35) i upiec na jasny kolor (ok 10 minut w 180 st. C)



Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 3 jajka
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 kieliszek (około 25 ml) wódki
  • wiórki kokosowe do posypania ciasta

Masę gotuję dopiero, gdy ostatni placek się dopieka. Mleko, cukier i masło należy zagotować. Jajka, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, cukier waniliowy zmiksować. Zmiksowaną masę wlać do gotującego się mleka i mieszać aż zgęstnieje. Dodać kieliszek wódki. Gorącą masę wykładamy na jeszcze ciepłe placki. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Najlepsze jest na drugi albo kolejny dzień.

aniolek 2



aniolek 3



3 komentarze:

  1. Oj, chyba będzie w tym roku u mnie na świątecznym stole:)
    uściski serdeczne

    OdpowiedzUsuń
  2. zapisuję przepis i muszę wypróbować:) kilka razy już miałam na myśli to ciasto ale ciągle mi umyka

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...