czwartek, 15 października 2015

Dotyk jesieni ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem

Witajcie

Tegoroczna jesień nas nie rozpieszcza, nie widać słońca i złotych liści, a i babie lato też mi gdzieś umknęło. W zamian  mamy szarości, deszcz i chłód. Ja już zaczynam sobie w myślach powtarzać "oby do wiosny", ale zanim ona nadejdzie trzeba sobie te niepogody jakoś umilić. Dlatego też dziś zapraszam na ciasto z darami jesieni, jabłkami, orzechami, marchewką i do tego z pysznym lekkim kremem na bazie serka almette. Musicie koniecznie spróbować, gwarantuję, że zrobi Wam się lepiej po takim ciasteczku. Dodam jeszcze, że dzięki użyciu mąki orkiszowej i małej ilości cukru można zjeść je bez wyrzutów sumienia. ;)



Ciasto:
  • 4 jaja
  • 5 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek zmielonych orzechów włoskich
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
Ubijamy białka z solą, wsypujemy cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany.Dalej ubijając dodajemy żółtka, a następnie olej, orzechy, proszek, mąkę i startą marchewkę.Całość przekładamy do tortownicy (średnica 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części.


Wkładka jabłkowa:
  • 5 jabłek( ok kilograma)
  • 2 łyżki cukru
  • aromat waniliowy
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
Jabłka obieramy i kroimy, a następnie mieszamy z cukrem i aromatem i odstawiamy na chwilę, by puściły sok. Gotujemy je ok. 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Dodajemy galaretkę oraz żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia. Ciepłą masę wykładamy na pierwszą część przekrojonego ciasta.

Masa serowo śmietanowa:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania serka almette jabłko gruszka
  • cukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka)
  • czekolada do dekoracji
Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie ostrożnie łączymy z serkami (dobrze jest przez chwilę zmiksować serki w oddzielnym naczyniu i dopiero stopniowo dodawać do śmietany). 3/4 masy wykładamy na placek posmarowany wcześniej jabłkami. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą masy.Całość można dodatkowo udekorować startą czekoladą.



25 komentarzy:

  1. Mam pytanie do jabłek dodajemy pół szklanki wody i do tego wsypujemy galaretkę i żelatynę. Tylko tyle wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jabłka puszczą sok a poza tym żelatyna i galaretka spokojnie się w tym rozpuszcza. Tylko trzeba chwile po gotować jabłka, a żelatynę i galaretkę dodać gdy już będą miękkie

      Usuń
  2. Witam ,czy zamiast mąki orkiszowej może być normalna mąka?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam ,czy zamiast mąki orkiszowej może być normalna mąka?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie tylko ml250 i 500 ml a dlaczego 330ml?

    OdpowiedzUsuń
  5. Bo akurat takiej pojemności śmietankę kupuję najczęściej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy tylko jedna lyzka oleju wystarczy_

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy tylko jedna lyzka oleju wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można zastąpić jakoś serek owocowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serkiem śmietankowym, lub serkiem philadelphia, ale smak już nie będzie taki sam

      Usuń
  9. Zrobiłam - ciasto bardzo smaczne, o smaku lekko kwaskowym, nie zbyt słodkie ale pracochłonne. Ja użyłam serki almette śmietankowe gdyż nie mogłam dostać guszkowych, jabłkowych. Robiłam w tortownicy o srednicy 25cm. Wszystko wyszło o.k.

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdy chce upiec w formie prostokątnej to składniki trzeba podwoić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko zależy od wielkości formy - najlepiej obliczyć pole powierzchni jednej i drugiej formy i porównać

      Usuń
  11. Kiedyś zrobię tylko bez kremu, bo nie lubię bitej śmietany.

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy to ciasto jest takie wilgotne? Upiekłam ale musiałam wydłużyć pieczenie o 20 min. Z czego może to wynikać? Może za dużo marchwi? Miałam je spore.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ono jest lekko wilgotne, ale lekko. Jeśli ciasto jest duże to trzeba zwiększyć czas pieczenia, albo upiec np w dwóch mniejszych blaszkach

      Usuń
  13. Czy nogą być serki homonigozowane waniljowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się że krem z serkiem homogenizowanym będzie za rzadki

      Usuń
  14. Czy orzechy można pominąć?

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy ten przepis będzie ok na brytfannę o wymiarach 24x24 cm?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...