Witajcie
Tegoroczna jesień nas nie rozpieszcza, nie widać słońca i złotych liści, a i babie lato też mi gdzieś umknęło. W zamian mamy szarości, deszcz i chłód. Ja już zaczynam sobie w myślach powtarzać "oby do wiosny", ale zanim ona nadejdzie trzeba sobie te niepogody jakoś umilić. Dlatego też dziś zapraszam na ciasto z darami jesieni, jabłkami, orzechami, marchewką i do tego z pysznym lekkim kremem na bazie serka almette. Musicie koniecznie spróbować, gwarantuję, że zrobi Wam się lepiej po takim ciasteczku. Dodam jeszcze, że dzięki użyciu mąki orkiszowej i małej ilości cukru można zjeść je bez wyrzutów sumienia. ;)
Ciasto:
-
4 jaja
-
5 łyżek cukru
-
7 łyżek mąki orkiszowej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
6 łyżek zmielonych orzechów włoskich
-
3 marchewki
-
1 łyżka oleju
-
szczypta soli
Ubijamy białka z solą, wsypujemy cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany.Dalej ubijając dodajemy żółtka, a następnie olej, orzechy, proszek, mąkę i startą marchewkę.Całość przekładamy do tortownicy (średnica 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części.
Wkładka jabłkowa:
-
5 jabłek( ok kilograma)
-
2 łyżki cukru
-
aromat waniliowy
-
1/2 szkl. wody
-
1 galaretka cytrynowa
-
2 łyżeczki żelatyny
Jabłka obieramy i kroimy, a następnie mieszamy z cukrem i aromatem i odstawiamy na chwilę, by puściły sok. Gotujemy je ok. 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Dodajemy galaretkę oraz żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia. Ciepłą masę wykładamy na pierwszą część przekrojonego ciasta.
Masa serowo śmietanowa:
- 330 ml śmietany 30%
- 2 opakowania serka almette jabłko gruszka
- cukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka)
- czekolada do dekoracji
Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie ostrożnie łączymy z serkami (dobrze jest
przez chwilę zmiksować serki w oddzielnym naczyniu i dopiero stopniowo
dodawać do śmietany). 3/4 masy wykładamy na placek posmarowany wcześniej jabłkami. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą masy.Całość można dodatkowo udekorować startą czekoladą.
Mam pytanie do jabłek dodajemy pół szklanki wody i do tego wsypujemy galaretkę i żelatynę. Tylko tyle wody?
OdpowiedzUsuńTak, jabłka puszczą sok a poza tym żelatyna i galaretka spokojnie się w tym rozpuszcza. Tylko trzeba chwile po gotować jabłka, a żelatynę i galaretkę dodać gdy już będą miękkie
UsuńWitam ,czy zamiast mąki orkiszowej może być normalna mąka?
OdpowiedzUsuńWitam ,czy zamiast mąki orkiszowej może być normalna mąka?
OdpowiedzUsuńTak jak najbardziej
UsuńWygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie tylko ml250 i 500 ml a dlaczego 330ml?
OdpowiedzUsuńBo akurat takiej pojemności śmietankę kupuję najczęściej :)
OdpowiedzUsuńczy tylko jedna lyzka oleju wystarczy_
OdpowiedzUsuńTak
UsuńCzy tylko jedna lyzka oleju wystarczy?
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić jakoś serek owocowy?
OdpowiedzUsuńSerkiem śmietankowym, lub serkiem philadelphia, ale smak już nie będzie taki sam
Usuńsmakowite ciasto:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam - ciasto bardzo smaczne, o smaku lekko kwaskowym, nie zbyt słodkie ale pracochłonne. Ja użyłam serki almette śmietankowe gdyż nie mogłam dostać guszkowych, jabłkowych. Robiłam w tortownicy o srednicy 25cm. Wszystko wyszło o.k.
OdpowiedzUsuńGdy chce upiec w formie prostokątnej to składniki trzeba podwoić?
OdpowiedzUsuńwszystko zależy od wielkości formy - najlepiej obliczyć pole powierzchni jednej i drugiej formy i porównać
UsuńKiedyś zrobię tylko bez kremu, bo nie lubię bitej śmietany.
OdpowiedzUsuńCzy to ciasto jest takie wilgotne? Upiekłam ale musiałam wydłużyć pieczenie o 20 min. Z czego może to wynikać? Może za dużo marchwi? Miałam je spore.
OdpowiedzUsuńono jest lekko wilgotne, ale lekko. Jeśli ciasto jest duże to trzeba zwiększyć czas pieczenia, albo upiec np w dwóch mniejszych blaszkach
UsuńCzy nogą być serki homonigozowane waniljowe?
OdpowiedzUsuńObawiam się że krem z serkiem homogenizowanym będzie za rzadki
UsuńCzy orzechy można pominąć?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńCzy ten przepis będzie ok na brytfannę o wymiarach 24x24 cm?
OdpowiedzUsuń