czwartek, 15 października 2015

Dotyk jesieni ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem

Witajcie

Tegoroczna jesień nas nie rozpieszcza, nie widać słońca i złotych liści, a i babie lato też mi gdzieś umknęło. W zamian  mamy szarości, deszcz i chłód. Ja już zaczynam sobie w myślach powtarzać "oby do wiosny", ale zanim ona nadejdzie trzeba sobie te niepogody jakoś umilić. Dlatego też dziś zapraszam na ciasto z darami jesieni, jabłkami, orzechami, marchewką i do tego z pysznym lekkim kremem na bazie serka almette. Musicie koniecznie spróbować, gwarantuję, że zrobi Wam się lepiej po takim ciasteczku. Dodam jeszcze, że dzięki użyciu mąki orkiszowej i małej ilości cukru można zjeść je bez wyrzutów sumienia. ;)



Ciasto:
  • 4 jaja
  • 5 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek zmielonych orzechów włoskich
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
Ubijamy białka z solą, wsypujemy cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany.Dalej ubijając dodajemy żółtka, a następnie olej, orzechy, proszek, mąkę i startą marchewkę.Całość przekładamy do tortownicy (średnica 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części.


Wkładka jabłkowa:
  • 5 jabłek( ok kilograma)
  • 2 łyżki cukru
  • aromat waniliowy
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
Jabłka obieramy i kroimy, a następnie mieszamy z cukrem i aromatem i odstawiamy na chwilę, by puściły sok. Gotujemy je ok. 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Dodajemy galaretkę oraz żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia. Ciepłą masę wykładamy na pierwszą część przekrojonego ciasta.

Masa serowo śmietanowa:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania serka almette jabłko gruszka
  • cukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka)
  • czekolada do dekoracji
Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie ostrożnie łączymy z serkami (dobrze jest przez chwilę zmiksować serki w oddzielnym naczyniu i dopiero stopniowo dodawać do śmietany). 3/4 masy wykładamy na placek posmarowany wcześniej jabłkami. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą masy.Całość można dodatkowo udekorować startą czekoladą.



5 komentarzy:

  1. Mam pytanie do jabłek dodajemy pół szklanki wody i do tego wsypujemy galaretkę i żelatynę. Tylko tyle wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jabłka puszczą sok a poza tym żelatyna i galaretka spokojnie się w tym rozpuszcza. Tylko trzeba chwile po gotować jabłka, a żelatynę i galaretkę dodać gdy już będą miękkie

      Usuń
  2. Witam ,czy zamiast mąki orkiszowej może być normalna mąka?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam ,czy zamiast mąki orkiszowej może być normalna mąka?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...