wtorek, 6 października 2015

Razowe racuszki drożdżowe z jabłkiem

 Dziś mam dla Was racuszki razowe w dodatku z płatkami owsianymi i jabłkami. Miałam ochotę na tradycyjne racuszki, ale postanowiłam swoim zwyczajem je nieco odchudzić, dlatego zamieniłam zwykłą mąkę na razową i dodałam płatki, a cukru użyłam w ilości niezbędnej do rozpuszczenia drożdży i ani deka więcej. Wyszło po prostu pysznie, co ważne racuszki nawet zimne drugiego dnia nadal pozostawały smaczne.



 Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 1/2 szklanki mąki razowej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/4 (25g) opakowania drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jaja 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 duże jabłka

Drożdże mieszamy z cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Dolewamy letnie mleko i mieszamy, a następnie przy pomocy trzepaczki łączymy z mąką, płatkami i cynamonem. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, dokładnie mieszamy całość i odstawiamy na ok 15-20 minut do wyrośnięcia. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty kolor.

 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...