Dziś mam dla Was propozycję idealną na świąteczny stół. Delikatny biszkopt, malinowa galaretka,aromatyczne pierniczki pod kołderką z bitej śmietany, a to wszystko oblane czekoladą. Smakuje pysznie i pysznie wygląda. Wykonanie zajmuje dłuższą chwilę, ale nie powinno nikomu sprawić trudności.
Biszkopt:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy dodając partiami cukier do momentu uzyskania gęstej, lśniącej piany. Następni dodajemy żółtka, miksujemy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy całość. Wykładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w 170 st. C.
Galaretka:
- 2 słoiki dżemu malinowego (może być również śliwkowy lub porzeczkowy)
- 2 galaretki malinowe (truskawkowe, lub o smaku owoców leśnych)
Pianka śmietanowa:
- 0,5 litra śmietany 30 %
- 2 waniliowe serki homogenizowane
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki mleka
Dodatkowo:
- dowolne pierniczki w ilości która pozwoli na pokrycie całej blaszki
- czekolada
Składanie ciasta:
Biszkopt rozkrawamy na pół. Na jego spodniej części rozsmarowujemy tężejącą galaretkę. Na niej równą warstwą układamy pierniczki, a na nich rozsmarowujemy masę śmietanową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Smarujemy po wierzchu roztopioną czekoladą i odstawiamy na cała noc w chłodne miejsce.
zakochałam się w tym cieście 💕
OdpowiedzUsuńPiernikowe ciasteczka z kremem to klasyczny przepis na ciastko, który idealnie sprawdzi się na święta.
OdpowiedzUsuńDzień dobry! Jaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuń23x33 cm
Usuń