czwartek, 10 grudnia 2015

Katarzynka - ciasto z pierniczkami i kremem

 

Dziś mam dla Was propozycję idealną na świąteczny stół. Delikatny biszkopt, malinowa galaretka,aromatyczne pierniczki pod kołderką z bitej śmietany, a to wszystko oblane czekoladą. Smakuje pysznie i pysznie wygląda. Wykonanie zajmuje dłuższą chwilę, ale nie powinno nikomu sprawić trudności.


Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy dodając partiami cukier do momentu uzyskania gęstej, lśniącej piany. Następni dodajemy żółtka, miksujemy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy całość. Wykładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w 170 st. C.

Galaretka:
  • 2 słoiki dżemu malinowego (może być również śliwkowy lub porzeczkowy)
  • 2 galaretki malinowe (truskawkowe, lub o smaku owoców leśnych)
Dżem podgrzewamy w garnuszku, dodajemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia .

Pianka śmietanowa:
  • 0,5 litra śmietany 30 %
  • 2 waniliowe serki homogenizowane
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka

 Dodatkowo:
  • dowolne pierniczki w ilości która pozwoli na pokrycie całej blaszki
  • czekolada
 Żelatynę zalewamy mlekiem, a gdy napęcznieje rozpuszczamy. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, a gdy będzie już gęsta dodajemy do niej partiami serki i rozpuszczoną żelatynę.
Składanie ciasta:
Biszkopt rozkrawamy na pół. Na jego spodniej części rozsmarowujemy tężejącą galaretkę. Na niej równą warstwą układamy pierniczki, a na nich rozsmarowujemy masę śmietanową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Smarujemy po wierzchu roztopioną czekoladą i odstawiamy na cała noc w chłodne miejsce.

 

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...