Strasznie lubię takie proste rzeczy, jak te ciasteczka lekko maślane, kruche i do tego praktycznie bez cukru. Zdecydowanie lepsze od większości sklepowych z bardzo długą listą dziwnych składników. Jeśli zaprosimy do pomocy dzieci ich pieczenie może się dodatkowo przerodzić w świetną zabawę.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 masła
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 jajko
- szczypta soli
- ulubiony dżem do smarowania
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i schładzamy przez 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowujemy cienko, wycinamy kółeczka za pomocą szklanki lub innego okrągłego kształtu. W połowie kółek wycinamy na środku mniejsze kółko. Te całe smarujemy dżemem (ważne żeby był dość gęsty, bo inaczej będzie spływał z ciastek) i przykrywamy kółkiem z otworkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 180 st. C (do uzyskania złotego koloru)
Wygladaja mega! Jak u babci!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie ;))
OdpowiedzUsuńAle pycha wyglądają :) Do kawki idealne :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają :))
OdpowiedzUsuńmniam, ! babcia mojego męża robi podobne
OdpowiedzUsuń