piątek, 18 grudnia 2015

Domowe czekoladki z likierem kawowym lub płatkami chili - idealny pomysł na prezent

Ostatnio panuje moda na obdarowywanie się pierniczkami, a ja mam dla Was świetny pomysł na inny świąteczny upominek. Do jego stworzenia zainspirowała mnie lista "10 Najdroższych czekoladek na świecie". Jeśli ciekawi jesteście, co się na niej znajduje, z czego są zrobione i ile trzeba zapłacić za najdroższe słodkości odsyłam do artykułu.
Czekoladki, które chcę Wam zaproponować są na pewno tańsze, ale za to wykonane z sercem, a to wartość bezcenna. Dodatkowo są  pyszne i proste w wykonaniu, choć wymagają trochę czasu i cierpliwości. Własnoręcznie wykonane słodkości na pewno ucieszą Waszych bliskich, zwłaszcza, że możecie popuścić wodze fantazji i nadziać je tak by dokładnie trafić w gusta smakowe obdarowywanego. Chciałam Was tylko uczulić byście do ich wykonania użyli dobrej jakości czekolady, bo to ona jest gwarancją sukcesu.
 


Składniki:
  • 200 g dobrej jakości czekolady, gorzkiej lub mlecznej
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie smarujemy nią silikonową foremkę do czekoladek (fajne foremki możecie kupić tutaj) odstawiamy do lodówki by czekolada stężała. Robimy tak 3 razy, wtedy będziemy mieć pewność, że czekoladki nie popękają.

Nadzienie z likierem kawowym (na 15 czekoladek):
  • 5 łyżeczek kremowego serka kanapkowego, (najlepiej jeśli znajdziecie taki bez soli)
  • 5 łyżeczek likieru kawowego
  • 1/4 tabliczki białej czekolady
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dokładnie mieszamy z serkiem kanapkowym i likierem kawowym. Nadzienie powinno być dość gęste, wypełniamy nim nasze czekoladki (można użyć do tego celu rękawa cukierniczego, ale łyżeczką też się da). Wierzch czekoladek smarujemy roztopioną czekoladą i odstawiamy do lodówki na ok godzinę, by czekoladki zastygły. Wyjmujemy je ostrożnie z formy i gotowe.

Nadzienie płatki chili w białej czekoladzie (na 9 czekoladek):
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • łyżeczka płatków chili 
Czekoladę rozpuszczamy mieszamy z płatkami chili i jak poprzednio wypełniamy wnętrze czekoladek, a wierzch smarujemy roztopioną ciemną czekoladą.
Prawda, że proste?

 

 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...