środa, 10 grudnia 2025

Sernik snikers

 sernik snikers z kajmakiem i orzeszkami ziemnymi

Są takie ciasta, które po prostu robią wrażenie — zarówno wyglądem, jak i smakiem. I dokładnie takie jest Sernik snickers. Krem kajmakowy przyjemnie rozpływa się na języku, kruche ciasto daje kontrast, a orzeszki nadają charakterystycznej, snickersowej chrupkości.

To wypiek, który świetnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, święta, imprezy czy po prostu do weekendowej kawy. Im dłużej stoi w lodówce, tym jest lepszy — bardziej wilgotny, wyrazisty i idealnie przegryziony.

Jeśli kochasz słodkie, karmelowe połączenia, a dodatkowo lubisz wypieki, które robią efekt „wow”, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Składniki (na blaszkę ok 43x38 cm):

Ciasto kruche: 

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 3 jajka
  • 100 g cukru 
  • 150 g masła
  • 100 g śmietany 18% 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa: 

  • 1 kg twarogu mielonego
  • 150 g cukru
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 4 jajka 
  • 100 g śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią 

Krem: 

  • 200 g masła
  • 500 masy kajmakowej
  • 200 g orzeszków ziemnych solonych 

Polewa:

  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Ciasto kruche: 

  • Całe jajka ubij z cukrem
  • Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło oraz śmietanę i zmiksuj do połączenia
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz kakao
  • Dodaj do jajek i wyrób ciasto 
  • Podziel na 2 równe części i schłodź w lodówce

Masa serowa: 

  • W misce umieść ser, cukry, jajka, skrobię śmietanę  zmiksuj wszystko do połączenia

Pieczenie:  

  • Połowę ciasta rozwałkuj na wielkość dużej blachy od piekarnika
  • Umieść w blaszce i rozprowadź równomiernie masę serową
  • Na wierzch zetrzyj pozostałe ciasto
  • Piecz ok 30 minut w 180 st. C
  • Ostudź i przekrój na 2 równe części 

Krem:  

  • Masło (w temperaturze pokojowej) utrzyj na niemal do białości
  • Stopniowo dodawaj mleko skondensowane (również o temperaturze pokojowej), aż składniki się połączą
  • Na koniec dodaj orzeszki ziemne. Wymieszaj

Polewa:

  • W garnuszku na małym ogniu podgrzej cukier z masłem, cały czas mieszając aż do rozpuszczenia masła. 
  • Nie zdejmując z ognia dodaj mleko i przesiane kakao, mieszaj do połączenia składników.

Złożenie ciasta: 

  • Posmaruj kremem jedną część ciasta i połóż na niej drugie ciasto
  • Polej polewą. 
  • Wstaw do lodówki na noc. Im dłużej poleży, tym będzie smaczniejsze.
 

Porady i wskazówki:

  • Orzeszki możesz lekko podprażyć na patelni — ich smak będzie jeszcze bardziej intensywny.
  • Polewa najlepiej się rozprowadza, gdy ciasto jest lekko schłodzone, ale nie całkowicie zimne 
  • Górną warstwę możesz położyć serem "Do góry" ciasto będzie miało jeszcze ciekawszy wygląd 

To ciasto Snickers to kwintesencja wszystkiego, co najlepsze w domowych wypiekach: kruche ciasto, delikatna warstwa serowa, kajmak, orzeszki i czekoladowa polewa. Idealne na rodzinne uroczystości, święta i wszystkie „słodkie okazje”.

Jeśli upieczesz — koniecznie napisz w komentarzu, jak wyszło i czy dodałaś/dodałeś coś od siebie!

rzekrój warstwowego ciasta Snickers: ciasto kruche, masa serowa, krem kajmakowy i orzeszki

sernik snikers

Ciasto Snickers z kajmakiem, orzeszkami i delikatną masą serową na kruchym kakaowym spodzie






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...