piątek, 4 marca 2016

Wino z ryżu i rodzynek


Od dziś na blogu nowa zakładka z przepisami na domowe alkohole - wina i nalewki. Jej pomysłodawcą i autorem jest Mój Mężczyzna :) ja tylko czasem dołożę od siebie 3 grosze ;)

 

Pierwszy przepis to wino z ryżu i rodzynek. Jest to białe wino charakteryzujące się wyjątkowym smakiem i aromatem. Ja szczególnie lubię pić je schłodzone w letnie wieczory, ale w innych porach roku także smakuje wybornie.

 


Składniki ( na 30 litrów wina):
  • 3 kg ryżu
  • 9 kg cukru
  • 22 l wody
  • 6 cytryn
  • 40 dag rodzynek 
  • 30 g (3 opakowania 10 g) gałki muszkatołowej
  • 24 ziarna ziela angielskiego
  • po dwie szczypty: tymianku, cynamonu, mięty
  • drożdże do wina białego
  • pożywka
Jeśli będzie zainteresowanie to udostępnię więcej już moich sprawdzonych przepisów i z chęcią podzielę się doświadczeniem.
Sposób przygotowania:
Syrop cukrowy. Produkcję wina należy rozpocząć od rozpuszczenia cukru w wodzie. W tym celu podgrzewamy wodę, stopniowo dodając cukier aż do rozpuszczenia całości. Syrop podgrzewamy, ciągle mieszając aż do zagotowania. Następnie studzimy do temperatury pokojowej. Syrop cukrowy jest gotowy.
Pozostałe składniki. Nieugotowany ryż partiami dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, aż do momentu gdy przepływająca woda będzie czysta. Wypłukany ryż wsypujemy do gąsiora. Cytryny obieramy ze skórki oraz w miarę możliwości z białych skórek, a następnie rozdrabniamy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do gąsiora. Wsypujemy wszystkie przyprawy oraz sparzone wcześniej rodzynki. Gdy wszystkie składniki znajdą się w gąsiorze wlewamy syrop cukrowy. A następnie wlewamy uprzednio przygotowane drożdże oraz wsypujemy pożywkę. Całość porządnie mieszamy. Gąsior zamyka szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną. Codziennie intensywnie mieszamy gąsiorem. 
Po około miesiącu pierwsze zlanie znad osadu. Zlane wino wlać do mniejszego gąsiora, zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić na kolejny miesiąc.
Wino gotowe
Smacznego

Uwagi:
  •  Przepis nie jest mój, udostępnił mi go kumpel Łysy, ale używam go od kilku lat i jeszcze nie było wtopy.
  • Ja do produkcji wina używam tylko drożdży Bayanus IOC. 
  • Pożywka witaminowa Activit jak i zwykła pożywka mineralna.
  • Używam też tylko Polskiego cukru :-)


1 komentarz:

  1. A jeśli mam 25 litrowy balon to ile wody cukru i reszty składników???

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...