Od dziś na blogu nowa zakładka z przepisami na domowe alkohole - wina i nalewki. Jej pomysłodawcą i autorem jest Mój Mężczyzna :) ja tylko czasem dołożę od siebie 3 grosze ;)
Pierwszy przepis to wino z ryżu i rodzynek. Jest to białe wino charakteryzujące się wyjątkowym smakiem i aromatem. Ja szczególnie lubię pić je schłodzone w letnie wieczory, ale w innych porach roku także smakuje wybornie.
- 3 kg ryżu
- 9 kg cukru
- 22 l wody
- 6 cytryn
- 40 dag rodzynek
- 30 g (3 opakowania 10 g) gałki muszkatołowej
- 24 ziarna ziela angielskiego
- po dwie szczypty: tymianku, cynamonu, mięty
- drożdże do wina białego (polecam dostępne tutaj)
- pożywka
Jeśli będzie zainteresowanie to udostępnię więcej już moich
sprawdzonych przepisów i z chęcią podzielę się doświadczeniem.
Sposób przygotowania:
Syrop cukrowy. Produkcję wina należy rozpocząć od rozpuszczenia cukru w wodzie. W tym celu podgrzewamy wodę, stopniowo dodając cukier aż do rozpuszczenia całości. Syrop podgrzewamy, ciągle mieszając aż do zagotowania. Następnie studzimy do temperatury pokojowej. Syrop cukrowy jest gotowy.
Pozostałe składniki. Nieugotowany ryż partiami dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, aż do momentu gdy przepływająca woda będzie czysta. Wypłukany ryż wsypujemy do gąsiora. Cytryny obieramy ze skórki oraz w miarę możliwości z białych skórek, a następnie rozdrabniamy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do gąsiora. Wsypujemy wszystkie przyprawy oraz sparzone wcześniej rodzynki. Gdy wszystkie składniki znajdą się w gąsiorze wlewamy syrop cukrowy. A następnie wlewamy uprzednio przygotowane drożdże oraz wsypujemy pożywkę. Całość porządnie mieszamy. Gąsior zamyka szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną. Codziennie intensywnie mieszamy gąsiorem.
Po około miesiącu pierwsze zlanie znad osadu. Zlane wino wlać do mniejszego gąsiora, zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić na kolejny miesiąc.
Wino gotowe
Smacznego
Uwagi:
- Przepis nie jest mój, udostępnił mi go kumpel Łysy, ale używam go od kilku lat i jeszcze nie było wtopy.
- Ja do produkcji wina używam tylko drożdży Bayanus IOC.
- Pożywka witaminowa Activit jak i zwykła pożywka mineralna.
- Używam też tylko Polskiego cukru :-)
A jeśli mam 25 litrowy balon to ile wody cukru i reszty składników???
OdpowiedzUsuńpodziel na 30 i pomnóż przez 25 ;P
OdpowiedzUsuńWitam ! znalazłem ten przepis i będę się stosował do podanej receptury , z tym tylko że mam innego producenta drożdży. Nastawiam i odezwę się jak mi to idzie.Dzięki za przepis i pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńchcę tylko się dowiedzieć co zrobić z gałką muszkatołową - rozkruszyć czy w całości . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRozkruszyć
Usuńwitam chcialbym sie dowiedziec jaka z tego przepisu bedzie moc wina, oraz jaki jest zapach i smak(intensywnosc). Chcialbym uzyskac niezbyt mocne wino o delikatnym aromacieale wyczuwalnym w smaku. Dziekuje i Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoc zależy od ilości i rodzaju dodanych drożdży i warunkow jakich stoi nastaw. Wino to ma przyjemny smak i delikatnie aromat
UsuńMoc zależy od ilości cukru a nie drożdży. Drożdże, ich jakość, ilość oraz ich gatunek mają wpływ na skuteczność fermentacji.
UsuńZgadza się, ilość alkoholu w nastawie jest zależna od ilości cukru. Nie jest to jednak wyznacznik którym należy się kierować chcąc otrzymać mocny i zacny trunek. Drożdże różnych szczepów umierają po osiągnięciu swoich granicznych parametrów stężenia alkoholu (inne warunki np środowiskowe powinny być zachowane). Można dodać 5kg cukru na 10L nastawu - otrzymamy niezdatny do picia syrop cukrowy z dodatkiem alkoholu i posmakiem wina. Ja używam do tego przepisu Bayanus IOC w ilości 10g na 30L nastawu i jest OK.
UsuńDziekuje za szybka odp. Zapytal bym jeszcze o cukier i ziola. Cukier dodajemy caly od razu?? ziola 2 szczypty moge rozumiec ze jest to = 1 mala plaska lyzeczka??.
OdpowiedzUsuńTak dodajemy cały cukier, co do tych "szczypt" to bym powiedziała raczej, że jest to pół łyżeczki
UsuńPrzy tej dużej ilości cukru dodawanie "na raz" to duży błąd. Drożdże nie lubią zbyt słodkiego środowiska. Bardzo słabo wówczas pracują. Po przekroczeniu pewnego stężenia ( już od 250 g na litr ) drożdże zostają zabite.
UsuńWinko nastawione od poniedziałku, ładnie pracuje ;). Dam znać za miesiąc przy pierwszym zlaniu. Dziękuje i Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwitam wino wyszło przepyszne chyba najlepsze jakie zrobilem, tylko bardzo mocne ;). nastepne bedzie z mniejsza iloscia cukru.
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się że się udało i że smakuje 😊
UsuńMoze ma Pani sprawdzony przepis na wino z wisni. jesli tak to jestem zainteresowany i prosze o kontakt krzysztofzurek@interia.pl
OdpowiedzUsuńJeśli ma pani dobry przepis na wino z wiśni to jestem zainteresowany.
OdpowiedzUsuńNiestety z wiśni jeszcze nie robiłam 😊
OdpowiedzUsuńile do tego wina dajesz drożdzy i pożywki na 30l ??
OdpowiedzUsuńczy zamist rodzynek mozna zurawine
OdpowiedzUsuńpomysł ciekawy, ja bym zaryzykowała i spróbowała co z tego wyjdzie ;)
UsuńPrzepis brzmi pysznie :-)
OdpowiedzUsuńMam pytanko
Czy wino z ryzu pojdzie na samym cukrze?
Tzn bez drozdzy i pozywki
Ryż i rodzynki mają w sobie drożdże dzikie ale nie wiemy jakiej obróbce zostały poddany nim do nas dotarł i czy te drożdże nie zostały zabite. Ponadto drożdże dzikie nie są w stanie wyprodukować wymaganego w dobrym winie stężenie alkoholu nie wskazane jest zastąpienie drożdży dzikich szlachetnymi
UsuńMoje pierwsze wino . Mam jeden balon A w przepisie mowa aby zlac do drugiego . Mogę trzymać dłużej w tym jednym czy muszę wrzucić ryż po 1 miesiącu
OdpowiedzUsuńryż należy wyrzucić, można potem trzymać wino w tym samym balonie jeśli nie ma mniejszego
UsuńWitam. Jakiej pojemności gąsiory Pani użyła do wyżej wymienionych ilości składników?
OdpowiedzUsuń30 litrowe
UsuńMam jeszcze jedno pytanko:) ... Jaka ilość tych drożdży IOC oraz pożywki activit na wyżej wymieniona ilość składników pani dawała?? Jaka mniej wiecej wyszła moc???
OdpowiedzUsuńWitam. Czy po pierwszym zlaniu wino należy również mieszać codziennie?
OdpowiedzUsuńNie ma takiej potrzeby
UsuńCzy na powyższy przepis na wino wystarczy balon 34 l., czy nie bedzie zbyt mały?
OdpowiedzUsuńbędzie wystarczający
UsuńCzy na powyższy przepis na wino wystarczy balon 34l., czy nie będzie zbyt mały?
OdpowiedzUsuńWitam jest tu ktoś mam pilne pytanko
OdpowiedzUsuńja jestem, ale nie wiem czy pomogę, ale pytaj?
UsuńDzień dobry. Czy można dać mniej cukru? Chciałabym żeby wino było mniej słodkie, jeżeli można to ile minimalnie?
OdpowiedzUsuńMożna ale wino będzie wtedy slabsze
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńBędzie to moje pierwsze winko, proszę o informacje czy cukier rozpuścić w 22 litrach wody czy w mniejszej ilości ale sumarczycznie ma być 22 litry wody plus objętość z rozpuszczonego cukru? Czy drożdźe Enovivi Baya z pożywką KOMBI VITA plus pożywka z Vit B1 będzie ok ?
Pozdrawiam
Ok,sumarycznie ma być 22 litry wody, ale zakładam,że nie będziesz gotował jednego " gara" bo przecież jesteś początkujący i chyba takiego nie masz.Ja to robię na dwie tury i cukier też rozp;uszczam po połowie.Wodę zagotowujesz, wsypujesz cukier, mieszasz aż do rozpuszczenia. Niektórzy czekają aż się woda z cukrem zagotuje.Czekasz aż wystygnie do temperatury " pokojowej.Wlewasz tę porcję i robisz drugą.Robię na takich samych drożdzach Spoko.Pożywka też w porządku
UsuńWitam ponownie
OdpowiedzUsuńA tego cukru nie jest za dużo - droźdże dadza radę, lepiej w dwoch partiach czy na raz cały cukier ?
Ja daję cały cukier od razu. Proces fermentacji w pierwszym stadium przebiega w sposób bardziej burzliwy ale za to nie ma później problemu ze wznowieniem go.
OdpowiedzUsuńNigdy nie piłem tego wina, lecz czas je zrobić i spróbować.
OdpowiedzUsuńHej mam pytanie ilu procentowe wychodzi te winko i jaka słodkość? Prz założeniu 16% winka na 22 litry wody powinno się dać 6 kg cukru. Winko juz nastwione proszę o odpowiedź:)
OdpowiedzUsuńNie da się w warunkach domowych założyc i uzyskać w 100 proc zgodny z założeniami wynik zawartości alkoholu. Trzeba postarać się zapewnić optymalne warunki pracy nastawu. Temperatura, zaciemnienie, szczelność instalacji, sterylność są bardzo ważne. Winka należy też doglądać i w razie potrzeby korygować parametry. Stosując się przepisu i zachowując warunki powyższe powinno się otrzymać winko w okolicach 16% stężenia alco.
UsuńIle saszetek tych drożdży i tej pożywki?
OdpowiedzUsuńWino białe 10g droższy na 50 litrów mowa tutaj o drożdżach IOC BAYANUS, jeśli chodzi o fosforan dwuaomonowy 10g na 50l , a pektolaza 5g na 50litrow
UsuńWarto też wiedzieć, gdzie można znaleźć odpowiednie sklepy z winami online.
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z tego przepisu na wino z ryżu i rodzynek.
OdpowiedzUsuń