Propozycja Wielkanocna dla tych wszystkich, co nawet w święta postanowili dbać o linię. ;) Zdrowy sernik, bez mąki, praktycznie bez cukru (dodałam 2 łyżeczki cukru z wanilią) i zbędnych tłuszczy. Bardzo delikatny i puszysty, co to dużo mówić fit sernik idealny :).
Spód:
- 9 łyżek otrębów orkiszowych (mogą być także inne np. owsiane)
- 4 żółtka
- 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao
- 6 łyżek mleka
Czekoladę ścieramy na tarce, mieszamy z otrębami, dodajemy żółtka i mleko i jeszcze raz dokładnie całość mieszamy. Wykładamy do tortownicy (średnica 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie ugniatamy. Podpiekamy 10 minut w 170 st. C
Masa:
- 400 g. sera twarogowego
- 400 g. jogurtu greckiego
- 4 białka
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (można dosłodzić sobie stewią, brązowym cukrem, lub innym słodzidłem)
- 2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru)
- płatki migdałowe Helio
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ser mieszamy z jogurtem i budyniami, a następnie ostrożnie łączymy z pianą z białek. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy przez 50 minut w 170 st. C. Jeśli nie chcecie by sernik opadł po upieczeniu opadł, pozostawcie go do ostygnięcia w piekarniku. Ja swój wyjęłam i niestety się skurczył ;)
Uwaga: Masa serowa jest zupełnie nie słodka, więc jeśli ktoś takich nie lubi to radzę, użyć ulubionego zdrowego słodzidła w niewielkiej ilości :)
Wygląda obłędnie i jak wyrósł pięknie!
OdpowiedzUsuńWspaniały serniczek. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis, podoba mi się zwłaszcza pomysł na spód:) zapisuję sobie, może skorzystam kiedyś
OdpowiedzUsuńBudynie robimy czy dodajemy na surowo?
OdpowiedzUsuńdodajemy proszek budyniowy, nie gotujemy budyniu.
UsuńAniu a można w spodzie zamiast czekolady dodać kakao?
UsuńJa tak zrobiłam... I papier przywarł mocno do spodu. Za drugim razem postanowiłam dodać oleju kokosowego i kakao. Problem się rozwiązał :)
Usuńnigdy nie uzywalam prawdziwej wanilii tak wiec jak powinnam ja dodać z tym cukrem? :)
OdpowiedzUsuńJa używam gotowego kupionego cukru z prawdziwą wanilią, a nie powszechnie znanego wanilinowego, możesz go kupić w większości marketów.
UsuńDruga opcja to zrobienie sobie domowego - do słoika wsypujesz cukier, dodajesz wydłubane z laski wanilii ziarenka i dokładnie mieszasz. Ja zawsze wkładam jeszcze te łupinki z laski, zakręcam słoik i mam domowy cukier waniliowy bez żadnej chemii.
Trzecia opcja wsypujesz prosto do sernika wydłubane z laski ziarenka wanilii i i cukier.
a ja zrobiłam numer... po zamiast zakupić zwykły twaróg kupiłam twaróg sernikowy. :/
OdpowiedzUsuńJa bym próbowała z nim robić. Nie wiem dokladnie co za twaróg ale powinno się udać
UsuńSer twarogowy presidenta. Próbować z nim czy zakupić zwykły twaróg półtłusty ?
UsuńPróbować, moim zdaniem się uda :-)
UsuńWygląda przesmacznie! Muszę wypróbować! A mam pytanie jaki ser twarogowy używasz? Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam presidenta, ale tutaj akurat miałam pod ręką biedronkowy
UsuńDziękuję ;)
UsuńWitam;) Postanowiłam upiec ten serniczek na zbliżające się święta, mam pytanie czym mozna zastąpić budynie? Pozdrawiam;))
OdpowiedzUsuńMąką ziemniaczaną
UsuńMogę zamiast jogurtu greckiego użyć serka homogenizowanego (np waniliowego;)?
OdpowiedzUsuńOczywiście, będzie mniej fit ale powinno wyjść pysznie :-)
UsuńJutro będę robić ;) Niechcący zamiast śmietanowych kupiłam waniliowe budynie ale chyba to nie zaszkodzi sernikowi :) otręby żytnie będą ok?
OdpowiedzUsuńPewnie, że nie zaszkodzi, będzie po prostu bardziej aromatyczny :) ja używam zamiennie jednych i drugich :) każde otręby będą ok :)
UsuńA otręby orkiszowe palone?
OdpowiedzUsuńHm a czym one się różnią od normalnych, bo nigdy nie miałam z takimi do czynienia?
Usuńczy ten twaróg trzeba zmielić kilka razy w maszynce. czy nie trzeba? ( mam twaróg naturalny president)
OdpowiedzUsuńJa używałam kremowego więc nie musiałam mielić, tradycyjny twaróg wymaga mielenia jeśli chcemy mieć aksamitny sernik bez grudek
Usuńdziękuję :) zapomniałam dodać budyń, ale i tak wyszedł super :)
UsuńZrobiłam! :) Mój pierwszy sernik i wyszedł :D Tylko mało posłodziłam i wyszedł trochę kwaśny, ale wystarczy polać miodem i smakuje :) Przepis dodany do ulubionych, na pewno jeszcze kilka razy z niego skorzystam :)
OdpowiedzUsuńjakie jest makro w jednej porcji? bo z tego co widze nie pisze tutaj o tym
OdpowiedzUsuńTrzeba sobie samemu policzyć, ja nie potrzebuję do szczęścia takich informacji ;)
UsuńJak już nie jest napisane a nie , nie pisze.
UsuńCzy tym innym słodzikiem może być miód?I czy sernik nie wychodzi trochę za kwaśny? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i czekam na odpowiedż :)
http://kreatywnatalia.blogspot.com/
Myślę, że możesz spróbować z miodem :) W moim odczuciu nie był kwaśny, zniknął w tempie ekspresowym i nikt się na kwaśność nie uskarżał :)
UsuńŚwietny przepis na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńA blog jeszcze lepszy,kawał dobrej roboty.
Zapraszam do mnie :D
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDziewczyny, pierwszy raz robię sernik.. jak go się pieczę ? do suchego patyczka? czy on sam zastygnie po czasie?
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis,a blog bardzo inspirujący :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie.
Pozdrawiam
można wiedzieć jaka jest średnica tortownicy? :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast jogurtu greckiego może być jogurt naturalny?
OdpowiedzUsuńMożna, ale proszę wybrać jakiś bardzo gęsty
OdpowiedzUsuńJeżeli nie mam tortownicy jakiej wielkości blachę najlepiej wybrać? i czy zamiast czekolady można dodaC kakao? jeżeli tak to w jakiej proporcji?
OdpowiedzUsuńPrzeliczarkę form można znaleźć tutaj: http://przeliczarka.herokuapp.com/, co do kakao można go użyć myślę że 1 łyżka wystarczy, ale dodatkowo trzeba wtedy dodać 2 łyżki masła
UsuńSernik po upieczeniu wygląda przyzwoicie, ale jest taki bezpłciowy. Mam mieszane uczucia, gdyby nie to że można go polać miodem, wylądowałaby w koszu ;)
OdpowiedzUsuńCo kto lubi, nam smakował i to bardzo :)
UsuńPrzepięknie wygląda sernik zapraszam na sernik z kaszą jaglaną http://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńA z mascarpone można zrobić?
OdpowiedzUsuńNie robiłam, ale zaryzykowałabym i sprawdziła co z tego wyjdzie :)
UsuńMam małe doświadczenie w pieczeniu, ale ten sernik wyszedł mi za pierwszym razem! Pychota!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, a jak smakuje? Przekonam się, kiedy upiekę po raz pierwszy ciasto dla mojej kochanej żony! Trzymajcie kciuki.
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńSkorzystałam z Twojego przepisu i jestem pod wrażeniem! Serniczek świetny i puszysty! Mojej rodzinie również bardzo smakowało. Czekam na więcej przepisów ;)
Jak On tak pięknie wyrósł? Bo mi w ogóle 😅
OdpowiedzUsuńKochani a jakis przelicznik wartosci wegli...bialek i tłuszczy na 100 gr??
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś serniczek z Pani przepisu. Wyszedł mi dokładanie tak ładny jak Pani ale niestety nawet po dosypaniu sporej ilości stwi okazał się zupełnie niesłodki :( może pokombinuję coś z innym słodzikiem następnym razem. Ja robiłam ten sernik z chudego sera białego mielonego 3 razy.
OdpowiedzUsuńProponuję spróbować z ksylitolem i próbować masę czy taki poziom słodkości Pani odpowiada
Usuń