środa, 30 marca 2016

Lekki sernik owocowo czekoladowy

Ten serniczek to taka lekka bajka, w której chrupiące płatki owsiane romansują z gorzką czekoladą głęboko schowane pod delikatna pianką jogurtowo serową spowitą w frużelinie czereśniowo - truskawkowej. A szczęśliwe zakończenie to brak dodatkowych centymetrów po zjedzeniu kawałeczka, bo jak tu u mnie bywa, postarałam się to całe towarzystwo co nieco odchudzić :)



Spód:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/4 kostki masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
Rozpuszczamy masło z czekoladą i mlekiem, a gdy już się ładnie połączą mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy równomiernie na dno tortownicy (średnica 20 cm).

Pianka:
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g.)
  • mały jogurt grecki (200 g)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki mleka
  • opcjonalnie cukier puder do posłodzenia (ja nie słodziłam)
Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy. Miksujmy jogurt z serkiem, a następnie dodajemy do nich żelatynę i jeśli ktoś ma taką potrzebę to dosładzamy. By żelatyna ładnie się połączyła lepiej dodać po łyżce masy do żelatyny, dokładnie wymieszać, a dopiero potem przelać do reszty. Krem wykładamy na płatki owsiane i wstawiamy do lodówki.

Frużelina:
  • 2 szklanki czereśni (użyłam mrożonych)
  • 1 szklanka truskawek (również mrożone)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Owoce zagotowujemy, a gdy będą wrzeć dodajemy rozmieszaną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy frużelina lekko przestygnie wykładamy ją na krem. Całość chłodzimy przez kilka godzin (a najlepiej cała noc) w lodówce.
Smacznego








 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...