wtorek, 21 czerwca 2022

Tort truskawkowo śmietankowy z chrupką migdałową

Tort truskawkowo śmietankowy z chrupką migdałową
Dziś coś dla fanów truskawek, prosty tort z kremem śmietankowym, a właściwie śmietankowo truskawkowym, żelką truskawkową i chrupką migdałową. Nie jest zbyt słodki, ani ciężki, dobrze się kroi i z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom lekkich tortów. Jego wykonanie także nie jest mocno skomplikowane, wymaga jedynie trochę czasu. Dlatego proponuję pracę rozłożyć na dwa dni, jednego przygotować biszkopt, chrupkę oraz żelkę, a drugiego krem i poskładać wszystko. 

Do przygotowania tortu nie potrzebujecie specjalnych akcesoriów - wystarczy tortownica, miska i mikser.  Jeśli jednak chcecie ułatwić sobie pracę to polecam zaopatrzyć się w dobrej jakości rant do deserów (np. taki jak ten) w którym nie tylko upieczecie wysoki biszkopt ale też ładnie i równo złożycie tort, co w przypadku tego akurat ma znaczenie bo jest dość wysoki. Przydatna też będzie obrotowa patera, ja mam taką drewnianą  deskę do serwowania serów i nie wyobrażam sobie dekorowania tortów bez niej

 Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, pod koniec ubijania wsypujemy partiami cukier. Gdy piana będzie gładka i lśniąca dodajemy kolejno żółtka i miksujemy, następnie wsypujemy obie mąki i proszek  i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Pieczemy w tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia 30 minut w 180 st. C

Żelka truskawkowa:
  • 1/2 kg. truskawek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny 
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Umyte i pozbawione szypułek truskawki blendujemy dodajemy cukier i sok z cytryny i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z  rozpuszczoną żelatyną. Ponieważ żelka, żeby nie przeszkadzała w dekorowaniu tortu musi mieć średnića mniejszą od tortu do potrzebujemy naczynia mniejszego od naszej tortownicy czyli o średnicy maksymalnie 21 cm, które wykładamy folią spożywczą, wylewamy i wyrównujemy żelkę. Odstawiamy do stężenia. 
 

Chrupka migdałowa:

  • 50g  migdałów bez skórki
  • 50g drobnego cukru
  • 50g płatków kukurydzianych
  • 100g białej czekolady

Migdały wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st na ok 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Cukier wsypujemy na patelnię  i podgrzewamy na małym ogniu. Nie mieszamy, ewentualnie lekko potrząsamy patelnią by równomiernie się rozpuścił. Gdy będzie płynny, dodajemy migdały i  mieszamy by oblepiły się w karmelu i przekładamy  na papier do pieczenia lub silikonową matę. Gdy całkowicie zastygną siekamy je drobno, lub miksujemy w rozdrabniaczu. Płatki kukurydziane drobno kruszymy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna mieszamy ją z migdałami i płatkami. Wymieszane składniki wykładamy na papier do pieczenia lub matę, przykrywamy drugim arkuszem papieru i wałkujemy na okrąg o średnicy naszego biszkoptu. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 g truskawek 
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Żelatynę zalewamy zimną wodą odstawiamy do napęcznienia i po ok 10 minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Truskawki blendujemy na mus.

W misie miksera umieszczamy zimną śmietankę,mascarpone oraz cukier puder i miksujemy do połączenia składników i uzyskania gęstego kremu. 

Ja krem podzieliłam na 2 części, jedną zostawiłam do dekoracji tortu, a do drugiej dodałam truskawki. Robiłam to stopniowo wlewając je do kremu i miksując, na koniec wlałam roztopioną żelatynę. 

Złożenie tortu:

Biszkopt kroimy na 3 równe części. 

Jeśli lubicie wilgotne torty to proponuję nasączyć np wodą z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.

Jeden z blatów biszkoptu smarujemy cienką warstwą kremu i wykładamy na niego chrupkę migdałową, na którą dajemy cienką warstwę kremu truskawkowego. Przykrywamy kolejną częścią biszkoptu, którą nasączamy i smarujemy cienką warstwą kremu. Na krem wykładamy żelkę, a na nią pozostały krem truskawkowy i wyrównujemy. Przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu i dekorujemy według uznania. 

Tort truskawkowo śmietankowy z chrupką migdałową

Tort truskawkowo śmietankowy z chrupką migdałową

Tort truskawkowo śmietankowy z chrupką migdałową

3 komentarze:

  1. Piękny z zewnątrz i jaki pyszny w środku. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym roku przygotowałam już kilka ciast truskawkowych jednak cały czas chodziło za mną przygotowanie torciku i przepis ten spadł mi dosłownie z nieba. Nie wydaje się trudny, tak wiec postaram się go niedługo przygotować :)

    Od siebie mogę również zarekomendować stronę:

    https://andyceramika.pl/

    Można tutaj znaleźć piękną ręcznie malowaną ceramikę Bolesławiecką - naczynia bardzo dobrze nadają się do wypiekania oraz serwowania ciast.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...