Jak za pewne wiecie nie wyobrażam sobie dnia bez filiżanki kawy, a weekend do kawy obowiązkowo musi być jeszcze ciasto. Tym razem mocno czekoladowe z dodatkiem nutelli, by nie było za suche nasączyłam je kawą, a dla przełamania słodyczy użyłam dżemu porzeczkowego.
Wracając do kawy, to jako szczęśliwi posiadacze ekspresu mamy jej całkiem duże zużycie, dlatego często zamawiam ją online. Tym razem wybrałam sklep Venosa.pl - jest niezwykłe miejsce w sieci stworzone z pasją i dbałością o najdrobniejsze szczegóły i to dosłownie widać przy każdym kliknięciu myszką. W swojej ofercie posiada kawę ziarnistą, mieloną, w kapsułkach, saszetkach i rozpuszczalną. Oraz herbaty liściaste i ekspresowe, miody, syropy, orzechy, owoce suszone, owoce kandyzowane, owoce w syropie, czekolady i inne dodatki. Jednym słowem mają wszystko co jest potrzebne do cieszenia się smakiem ulubionej małej czarnej (może tylko poza ciastem, na które zapraszam do mnie), czy aromatem dobrej pysznej herbaty. Sklep ten działa na rynku od niedawna, ale wyróżnia go dbałość o jakość oferowanych produktów i ich staranny dobór, powiem Wam że jak tylko skończą mi się zapasy kawy z przyjemnością do nich wrócę na kolejne zakupy. Dodam jeszcze, że paczki także pakują pięknie, solidnie i szybko wysyłają.
A teraz już zapraszam na przepis:
Ciasto:
- 6 jaj
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypujemy
partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i
jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąki, proszek i
kakao, wlewamy wodę i mieszamy. Wykładamy na blaszkę (moja ma wymiary 23,5 cm na 35,5 cm)
wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a
następnie studzimy. Biszkopt przekroić na dwa równe placki.
Masa budyniowa:
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 500 ml mleka
- 40g (3 łyżeczki) skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 200 g masła, temperatura pokojowa
- 100 g kremu czekoladowego typu nutella
1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami, kakao i mąką ziemniaczaną (najlepiej trzepaczką lub mikserem). Tą mieszankę wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Miękkie masło ucieramy na puch (około 10 minut na najwyższych obrotach miksera), a następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i dalej miksujemy.
1/3 kremu odkładamy i miksujemy z nutellą.
Mój kremy wyszedł dość rzadki, ale jak widzicie na zdjęciach kroi się całkiem ładnie.
Dodatkowo:
- ok. 1/2 szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy (najlepiej od Venosa.pl)
- słoik ok. 450 g dżemu z czarnych porzeczek
- 250 g herbatników (użyłam kakaowych z dyskontu)
- kakao do posypania
Jeden z blatów biszkoptów umieszczamy w blaszce i nasączamy kawą. Na biszkopcie rozsmarowujemy dżem, mój był dość rzadki dlatego wsiąkł w biszkopt i jest kiepsko widoczny na zdjęciach. Na dżem wykładamy 1/2 kremu bez dodatku nutelli. Na krem dajemy herbatniki, a na herbatniki krem z dodatkiem nutelli, a na niego kolejną warstwę herbatników, na które wykładamy pozostały krem czekoladowy, którego 2-3 łyżki zostawiamy na wierzch. Krem przykrywamy drugą częścią biszkoptu, który nasączamy kawą, a na nim rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy kakao.
Ciasto przechowujemy w lodówce i kroimy dopiero po kilku godzinach.
Wpis powstał we współpracy ze sklepem Venosa.pl
Wow, tyle czekolady w jednym miejscu, aż mi ślinka cieknie 😍😍
OdpowiedzUsuńAle bomba. Coś dla miłośników czekolady
OdpowiedzUsuńMój syn byłby zachwycony. Uwielbia czekoladę
OdpowiedzUsuńI jak tu w niedzielę odpuścić takie ciasto, pyszne
OdpowiedzUsuń