Dziś pyszna, zdrowa propozycja obiadowa, która cieszy wszystkie zmysły. Idealna na co dzień ale i na szczególne okazje. Roladki z piersi indyka z prawdziwkami. Ponieważ w mojej kuchni jest jeszcze całkiem spory zapas pięknie ususzonych prawdziwków, postanowiłam coś z nimi zrobić. Coś zdrowego i pysznego no i wyszło idealnie -delikatne roladki z wyraźnym smakiem grzybów.
Składniki:
- 2 spore garście suszonych prawdziwków (lub innych grzybów)
- duża pierś z indyka
- średnia cebula
- szklanka bulionu
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 3-4 godziny, idealnie byłoby gdyby mogły się moczyć całą noc. Następnie odsączamy na sitku. Ważne, nie wylewamy wody, w której się moczyły. Cebulkę drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy grzyby i całość dusimy doprawiając solą i pieprzem przez około 10 minut. Pierś indyka kroimy w plastry i rozbijamy. Na każdym plastrze układamy łyżkę grzybków z cebulką i zwijamy (moje roladki trzymały się ładnie bez spinania, ale gdyby się rozpadały można sobie pomóc wykałaczką). Zwinięte roladki smażymy do zarumienienia, następnie zalewamy bulionem i wodą z moczenia grzybów. Doprawiamy do smaku i gotujemy przez ok 30 minut. Ja swój sos zagęściłam łyżką mąki i podałam z kaszą gryczaną i brokułami.
licho u mnie z wymyślaniem a eksperymenty bardzo chętnie przeprowadzam.
OdpowiedzUsuńTen przepis do wykonania.