To ciasto mnie zachwyciło, swoją prostotą, elegancją i smakiem. Idealnie kruche ciasto, dżem, orzechy, a wszystko to spojone kremem budyniowym. Trzeba się trochę "pobawić" z jego wykonaniem, ale wygląd i smak wszystko wynagradzają.
Ciasto białe:
-
3 3/4 szkl. (500 g) mąki
- 1/2 szkl. (100 g) cukru
-
1 cukier waniliowy
-
1 margaryna
-
1 jajko
-
3 łyżki śmietany 18%
-
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, a następnie odstawiamy je do lodówki na co najmniej 30 minut.
Ciasto ciemne:
-
2 1/4 szkl. (300 g )mąki
-
3/4 margaryny
- 1/2 szkl. (100 g) cukru
-
1 cukier waniliowy
-
2 żółtka
-
1 łyżka śmietany
-
1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 350 g orzechów włoskich
- słoik kwaśnego dżemu (u mnie truskawkowo porzeczkowy)
Ciasto ciemne przygotowujemy tak jak ciasto białe. Dzielimy na 3 części i wkładamy do zamrażalnika na jakieś 30 minut. Ciasto jasne dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki (użyłam 23,5x35,5). Smarujemy 1/3 dżemu i
posypujemy orzechami (można je posiekać, ale dość grubo). Na orzechy tarkujemy 1 część ciemnego ciasta. Podobnie przygotowujemy pozostałe 2 placki. Pieczemy ok20 minut w
temp. 180 st. (ja piekłam z termoobiegiem 2 placki jednocześnie).
Krem:
-
500 ml mleka
-
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
-
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-
4 łyżki cukru
-
200 g masła
3/4 mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mieszamy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na wrzące mleko i zagotowujemy. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieram na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu.
Złożenie ciasta: 1 placek, na niego połowa kremu, a następnie drugi placek, reszta kremu. Przykrywamy 3 i gotowe.
Super ciacho! Ślicznie wygląda,na pewno wypróbuję przepis.Zapraszam na ''Ciasto migdałowe z masą czekoladową''Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/12/ciasto-migdaowe-z-masa-czekoladowa-wg.html
Jezu aż ślinka cieknie :D kto mi upiecze? ;p
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie biszkoptowokremowe ciacha!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
To akurat jest kruche ;) ale i tak pyszne :)
UsuńTo ciasto wygląda FENOMENALNIE!!! Jeszcze nigdy nie zapiekałam właśnie w taki sposób kruchego ciasta... Te warstwy przypominają mi wafelka Knopers :)
OdpowiedzUsuńI jak tak jeszcze patrzę na ilość cukru to wydaje mi się, że nie jest mocno słodkie tylko takie w sam raz (w domu nie lubimy mocno słodkich ciast). Jestem kupiona i robię na Święta - akurat szukałam jakiegoś przepisu :)
Sama wymyśliłaś to ciasto, czy może jest to przepis rodzinny lub jakimś się inspirowałaś? ;)
Kiedyś znalazłam podobny w czeluściach Internetu,ale zmodyfikowałam go po swojemu ;-)
UsuńCzemu cynamonowe skoro nie ma tam cynamonu?
OdpowiedzUsuńPrawie trzy kostki tłuszczu😱, musi być pyszne 😀
OdpowiedzUsuńciasto pyszne piekłam i mam zamiar na swieta upiecz
OdpowiedzUsuńJakie to ciacho musi być pyszne ❤
OdpowiedzUsuń