- 3 szklanki mąki
- 250 g masła (lub margaryny)
- 5 żółtek
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- puszka masy makowej Helio
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 części. Jedną chowamy do
zamrażarki, drugą do lodówki, a do trzeciej części dodajemy kakao i zagniatamy aż uzyskamy jednolity kolor, a następnie chłodzimy w lodówce ok godziny. Jasne ciasto z lodówki wykładamy na blaszkę do pieczenia (moja ma 23,5x35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, na nie wykładamy masę makową, a na nią brązowe ciasto (można je zetrzeć na tartce, lub rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć na mak).
Beza:
- 5 białek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy mąkę, miksujemy wykładamy na brązowe ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok 45 minut w 170 st. C na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz