wtorek, 8 marca 2016

Kremowa kostka orzechowa

 Ponieważ Wielkanoc zbliża się pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Dziś moja pierwsza propozycja - pyszna kostka na kruchym spodzie z lekkim kremem budyniowym zwieńczona pyszną masą orzechową z kawałkami orzeszków ziemnych od firmy Helio. Muszę Wam się przyznać, że ta masa, mi wielbicielce orzeszków ziemnych  bardzo posmakowała i coś czuję, że się pojawi jeszcze nie raz.
A samo ciasto Prezentuje się bardzo elegancko i jeszcze lepiej smakuje, a do tego nie jest zbyt skomplikowana w wykonaniu.
 

Kruchy spód:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy ok. godziny w lodówce, a następnie pieczemy na złoty kolor w 170 st. C

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Ubijamy białka, wysypujemy partiami cukier i dalej ubijamy aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodajemy żółtka, a następnie mąki, proszek i ocet. Pieczemy 25-30 minut w 170 st. C

Krem:
Mleko zagotowujemy. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie mieszamy z makami. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Masło ucieramy na puch i dalej ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu.
Złożenie ciasta: na kruchym spodzie rozsmarowujemy krem budyniowy, przykrywamy biszkoptem, a po wierzchu rozprowadzamy masę orzechową. Najlepiej odstawić ciasto do schłodzenia na kilka godzin.
Smacznego

 

 
 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...