A samo ciasto Prezentuje się bardzo elegancko i jeszcze lepiej smakuje, a do tego nie jest zbyt skomplikowana w wykonaniu.
Kruchy spód:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 margaryny
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- łyżka śmietany
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
- 3 jaja
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła
- puszka masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio
Złożenie ciasta: na kruchym spodzie rozsmarowujemy krem budyniowy, przykrywamy biszkoptem, a po wierzchu rozprowadzamy masę orzechową. Najlepiej odstawić ciasto do schłodzenia na kilka godzin.
Smacznego
Ciasto wyszło wspaniale, idealne na święta :)
OdpowiedzUsuń