środa, 18 marca 2020

Najprostsza szarlotka

najprostsza szarlotka

Dziś taka prosta, domowa, pachnąca cynamonem szarlotka. Bez zbędnych udziwnień, tylko kruche ciasto i jabłka, uwierzcie, że to w zupełności wystarczy. Naprawdę prosta w przygotowaniu, wystarczy zagnieść ciasto i dodać jabłka, by cieszyć się smakiem domowego ciasta. 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 1 i 1/2 kg jabłek
  • cynamon

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, jeśli jest zbyt sypkie dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany 18%. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę.
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Odstawiamy by jabłka puściły sok, który następnie odciskamy. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, pierwszą rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto kładziemy jabłka, możemy je posypać cynamonem. Na jabłka ścieramy, lub rozwałkowujemy ciasto. Pieczemy ok 60 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i ewentualnie posypujemy cukrem pudrem.

najprostsza szarlotka

najprostsza szarlotka




10 komentarzy:

  1. Domowa szarlotka kojarzy mi się z dzieciństwem, takie proste a takie pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka to moje ulubione ciasto od zawsze. Bardzo lubię poznawać nowe przepisy na nią, ponieważ każdy robi swoją szarlotkę trochę inaczej. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasta. Prosto i pysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Zanim.położy się jabłka, dobrze ciasto posmarowqć białkiem i posypać maką, unikniemy zakalca.

    OdpowiedzUsuń
  5. Już czuję jaka pyszota .

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna rada,wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja do tego ciasta dodaję 1 łyżkę smalcu.

    OdpowiedzUsuń
  8. masz racje ,bo do kruchego ciasta powinno dawac zie z łyzke smalcu

    OdpowiedzUsuń
  9. Najlepsza ,pyszota.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...