wtorek, 4 marca 2025

Rafaello na białkach

 Rafaello na białkach

Wczoraj pisałam Wam trochę o sposobach na wykorzystanie białek, a dziś przychodzę z kolejnym pysznym pomysłem na nie. 

To ciasto to taka odwrócona wersja rafaello. Kokosowe blaty, przełożone aksamitnym kremem budyniowym tworzą naprawdę pyszny i efektowny deser. Całość jest lekka i dość słodka, aromatyczne i chrupiące wiórki w bezie doskonale komponują się z kremowym budyniem stanowiąc deser, któremu nie sposób się oprzeć.

Ciasto (na blaszkę 23x33 cm):

  • 8 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 30 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Białka ubijamy dodając stopniowo cukier, aż piana będzie gęsta i lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści.  Wsypujemy wiórki oraz obie mąki i ostrożnie mieszamy całość (najlepiej łyżką lub szpatułką). 

Dzielimy na 3 równe części, każdą przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C

Krem budyniowy:

  • 3/4 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1//2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła

Proszek budyniowy rozrabiamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Na wrzące wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera)  następnie stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ucieramy aż się połączy z masłem. Dalej dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do połączenia. 


Rafaello na białkach
Rafaello na białkach

Rafaello na białkach

Rafaello na białkach

Rafaello na białkach

Rafaello na białkach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...