Bardzo często spotykam się z pytaniem: "jak wykorzystać nadmiar białek?". Ja nigdy nie mam z tym większego problemu, chętnie wymyślam nowe przepisy lub wracam do tych starych sprawdzonych, bo białka jaj są na bardzo wdzięcznym produktem i można użyć ich na wiele sposobów.
Jednym z najprostszych sposobów wykorzystania białek jaj jest przygotowanie z nich lekkiego omletu lub jajecznicy w połączeniu z warzywami (np szpinakiem, pomidorami, papryką) i przyprawami stanowić będą niskokaloryczne bogate w białko danie.
Najpopularniejszym sposobem jest przygotowanie chrupiącej bezy lub popularnej Pavlovej czyli deseru składającego się z bezy, śmietany i sezonowych owoców. Można także upiec małe beziki, lub nieco większe lizaki bezowe, które szczelnie zamknięte w pojemniku mogą być przechowywane nawet 2 tygodnie.
Z białek przygotujecie także pyszne makaroniki, kokosanki, ciastka i babki. Ja ostatnio zrobiłam także genialne w smaku i prostocie rafaello.
Pamiętajcie o tym, że jeśli nie macie czasu na natychmiastowe wykorzystanie nadmiaru białek jaj, możesz je zamrozić. Wystarczy przelać białka do pojemników do zamrażania (np. pojemników na kostki lodu), a później używać ich w miarę potrzeb. Zamrożone białka można przechowywać do 6 miesięcy.
Będę wdzięczna jeśli podzielicie się swoimi sprawdzonymi przepisami na słodkości na białkach w komentarzach.
By Was zainspirować i ułatwić poszukiwanie przepisów na słodkości z
użyciem białek przygotowałam dla poniższe zestawienie. Wystarczy że
klikniecie w zdjęcie a otworzy się strona z przepisem.
Ciasteczka migdałowe | Kokosanki | Ciasteczka
owsiane |
|
![]() |
|||
Beza Pavlova | Gniazdka
bezowe |
Rolada bezowa | |
Piegus | Kolorowa babka | Rafaello |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz