poniedziałek, 3 marca 2025

9 sposobów na wykorzystanie białek

 

9 sposobów na wykorzystanie białek

Bardzo często spotykam się z pytaniem: "jak wykorzystać nadmiar białek?". Ja nigdy nie mam z tym większego problemu, chętnie wymyślam nowe przepisy lub wracam do tych starych sprawdzonych, bo białka jaj są na bardzo wdzięcznym produktem i można użyć ich na wiele sposobów.

Jednym z najprostszych sposobów wykorzystania białek jaj jest przygotowanie z nich lekkiego omletu lub jajecznicy w połączeniu z warzywami (np  szpinakiem, pomidorami, papryką) i przyprawami stanowić będą niskokaloryczne bogate w białko danie.

Najpopularniejszym sposobem jest przygotowanie chrupiącej bezy lub popularnej Pavlovej czyli deseru składającego się z bezy, śmietany i sezonowych owoców. Można także upiec małe beziki, lub nieco większe lizaki bezowe, które szczelnie zamknięte w pojemniku mogą być przechowywane nawet 2 tygodnie.

Z białek przygotujecie także pyszne makaroniki, kokosanki, ciastka i babki. Ja ostatnio zrobiłam także genialne w smaku i prostocie rafaello.  

Pamiętajcie o tym, że jeśli nie macie czasu na natychmiastowe wykorzystanie nadmiaru białek jaj, możesz je zamrozić. Wystarczy przelać białka do pojemników do zamrażania (np. pojemników na kostki lodu), a później używać ich w miarę potrzeb. Zamrożone białka można przechowywać do 6 miesięcy.

Będę wdzięczna jeśli podzielicie się swoimi sprawdzonymi przepisami na słodkości na białkach w komentarzach

 By Was zainspirować i ułatwić poszukiwanie przepisów na słodkości z użyciem białek przygotowałam dla poniższe zestawienie. Wystarczy że klikniecie w zdjęcie a otworzy się strona z przepisem.


migdałowe kokosanki ciasteczka owsiane
Ciasteczka migdałowe Kokosanki Ciasteczka owsiane
beza Pavlova gniazdka bezowe
rolada bezowa
Beza Pavlova Gniazdka bezowe
Rolada bezowa
piegus kolorowa babka rafaello na białkach
Piegus Kolorowa babka Rafaello 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...