środa, 19 marca 2025

Sałatka brokułowa z tuńczykiem i sosem czosnkowym

 

Dziś sałatka z gatunku tych co to niekoniecznie wyglądają ale za to smakują wybornie. Idealne na lekką kolację, imprezę ale także do zabrania do pracy. Ja najczęściej tego typu sałatki pakuję w pojemniki dla siebie i męża i mamy pyszny sycący posiłek w pracy. 

Składniki:

  • 1 średniej wielkości brokuł
  • 1 czerwona papryka
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • puszka tuńczyka
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • garść ziaren słonecznika
  • sól, pieprz

Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy (najlepiej na parze), ugotowanego przekładamy do salaterki i dodajemy pokrojoną drobno paprykę, jajka i cebulkę pokrojone w kostkę oraz odsączonego z zalewy tuńczyka. Majonez i jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotowy sos dodajemy do salaterki, solimy, pieprzymy, wsypujemy drobno posiekany koperek i wszystko mieszamy. Całość posypujemy podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. 

Sałatka najlepiej smakuje najlepiej na drugi dzień, ale nie wiem czy nie zniknie wcześniej. 

  


 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...