Sernik kawowy - bez pieczenia
Witam i bez zbędnego rozpisywania się zapraszam na pyszny serniczek, który przygotujecie w 20 minut :)
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 400 g serka homogenizowanego
- 330 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 tabliczki czekolady
- 4 łyżeczki żelatyny
- herbatniki
Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy herbatnikami. Rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny w niewielkiej ilości wody. Kawę zalewamy odrobiną wrzątku i studzimy. Serek mascarpone mieszamy dokładnie z połową homogenizowanego, cukrem pudrem, ostudzoną kawą i żelatyną. Wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Rozpuszczamy pozostałą żelatynę. Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej resztę serka homogenizowanego i żelatynę. Starannie mieszamy. Masę dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wykładamy na warstwę kawową, wyrównujemy i wykładamy a nią pozostałą masę śmietanowo serową. Ja swój sernik udekorowałam posypką czekoladową. Przed podaniem należy schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny.
Smacznego ;)
Wyglada bosko:) Bede robic:)
OdpowiedzUsuńHej :) Wygląda smakowicie :) Jakiego serka homogenizowanego używałaś? :) (danonki? danio? rolmlecz wanilinowy?)
OdpowiedzUsuńSzczerze to nie pamiętam ale niewykluczone, że to był pilos lidlowy, bo często go używam w kuchni. Generalnie każdy będzie dobry ,ja przy wyborze kieruję się skladem przede wszystkim
OdpowiedzUsuńZamiast żelatyny można zastąpić czymś innym
OdpowiedzUsuńZamiennie stosuje się agar, ale ja osobiście nigdy nie próbowałam więc niestety nie pomogę w tej kwestii
Usuńczekolada mleczna czy gorzka ?
OdpowiedzUsuńJa używam z reguły gorzkiej, ale mleczna też się nada :)
Usuńa żelatynę trzeba ostudzić czy ciepłą wlewać?
OdpowiedzUsuńlekko przestudzić
UsuńNie mam pojecia co sie stalo ale ciasto w ogóle nie zastyglo, bylo calkowicie rzadkie mimo ze zrobilam wszystko tak jak bylo w opisie i z taki samymi proporcjami skladnikow :( a tak smakowicie wyglądało...:(
OdpowiedzUsuńmoże żelatyna została zbyt mocno podgrzana i straciła swoje właściwości?
UsuńWie Pani co, to mógł być ten błąd 😉 dziękuję 😉
OdpowiedzUsuńW jakiej ilości wody lub mleka rozpuścić żelatynę
OdpowiedzUsuńja zawsze zalewam taką ilością płynu by przykryła żelatynę
UsuńSuper przepis, najważniejsze że jest to ciasto bez pieczenia
OdpowiedzUsuńA serek homogenizowany ma być waniliowy czy naturalny??
OdpowiedzUsuńJa użyłam naturalnego, ale waniliowy jeśli Pani lubi też będzie ok :)
Usuńwygląda fantastycznie! :D idealny na letnie desery ♥
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszne ciasta, tym bardziej, gdy robi się je tak szybko, bo często miewam niezapowiedzianych gości. Dzięki temu przepisowi zawsze będę miała słodki poczęstunek do kawy. Muszę jeszcze znaleźć lepszą jakościowo kawę. Przyjaciółka poleciła mi sklep https://blueberryroasters.pl/ gdzie jest duży ich wybór.
OdpowiedzUsuń