poniedziałek, 30 marca 2015

Tęczowe pisanki z ciasta ucieranego

Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc muszą być pisanki. Nie byłoby ich, gdyby Mój Mężczyzna nie zakupił uroczej silikonowej foremki do pisanek, a skoro już zakupił to trzeba było pisanki zrobić. Po kilku eksperymentach wyszły bardzo ładnie z wyraźnie odciśniętymi wzorkami, a żeby było jeszcze fajniej postanowiliśmy je pokolorować. Naprawdę świetna zabawa, wystarczy odrobina lukru i barwników spożywczych i pół dnia z głowy.

Pisanki nie tylko cieszą oczy, stanowią radosną dekorację wiosenną, a do tego są pyszne.



pisanki 1Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki margaryny
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • skórka otarta z 1 cytryny

pisanki 7Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej ucieramy. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową, wlewamy mleko i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremek silikonowych tak by wypełniło ok 3/4 wysokości foremki i pieczemy przez ok 25 minut w 180 st. C.

Lukier:

  • 1 białko
  • szczypta soli
  • ok 1 szklanki cukru pudru
Ubijamy białko z solą, a następnie wsypujemy stopniowo cukier puder, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Lukier nie może być zbyt rzadki, bo spłynie z ciasta, ani zbyt gęsty, bo będzie się nim źle malowało.

Lukier mieszamy z barwnikami (ja użyłam takich w proszku zakupionych na allegro) i malujemy pisanki.

pisanki 4

pisanki 5

pisanki 6

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...