Tyle filozofowania, zapraszam na pyszne ciacho makowe
Ciasto:
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 120 g mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 200 g suchego maku
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier a następnie żółtka. Stopniowo do masy jajecznej dodawać suche składniki, wymieszać delikatnie szpatułką. Piec w 180ºC około 45 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Krem:
- 3 jaja
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 kostka masła
Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy mąki i dokładnie mieszając. Mleko zagotowujemy i do gotującego wlewamy masę jajeczną, chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, by nie utworzyły się grudki. Miękkie masło ucieramy, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy do niego łyżka po łyżce ostudzony krem. Ważne, by masło i krem miały zbliżoną temperaturę. Ciasto makowe przekrawamy na pół, smarujemy kremem, składamy i polewamy czekoladą.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz