wtorek, 17 marca 2015

Makowy przekładaniec

Wiosna Kochani, w końcu ją widać, słychać i czuć w powietrzu i do tego to słónce wdzierające się do każdego zakamarka, po prostu bajka. Trzeba się cieszyć, korzystać z pogody i ładować baterie po zimie. Ta pogoda skłania mnie do zabrania się za porządki, jakoś tak lubię wszystko odświeżyć i wygonić resztki zimowej szarości.


makowo kremowe 3

Tyle filozofowania, zapraszam na pyszne ciacho makowe

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 150 g  cukru
  • 120 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 200 g suchego maku

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier a następnie  żółtka. Stopniowo do masy jajecznej dodawać suche składniki, wymieszać delikatnie szpatułką. Piec w 180ºC  około 45 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Krem:

  • 3 jaja
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 kostka masła

Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy mąki i dokładnie mieszając. Mleko zagotowujemy i do gotującego wlewamy masę jajeczną, chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, by nie utworzyły się grudki. Miękkie masło ucieramy, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy do niego łyżka po łyżce ostudzony krem. Ważne, by masło i krem miały zbliżoną temperaturę.  Ciasto makowe przekrawamy na pół, smarujemy kremem, składamy i polewamy czekoladą.

Smacznego

makowo kremowe 4

makowo kremowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...