Ciasto czekoladowe:
- tabliczka czekolady gorzkiej
- 3/4 szklanki mleka
- kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
Podgrzewamy mleko z masłem, cukrem, kakao i czekoladą, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Ważne, by masy nie gotować. Jaja miksujemy z jogurtem, dodajemy przestudzoną masę czekoladową i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek, sodę, sól i mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą pieczemy oddzielnie w tortownicy o średnicy 26 cm przez ok 15 minut w 180 st. C
Krem czekoladowy:
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2/3 szklanki śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki cukru
- tabliczka czekolady (ja użyłam 1/2 gorzkiej i 1/2 truflowej)
- 3 jaja
- kostka masła
- 2 łyżki kakao
- opcjonalnie brandy 50 ml
Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Nie przerywając ubijania, wlewamy żelatynę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy na parze z cukrem. Masło miksujemy z kakao i dodajemy na zmianę po łyżce masy jajecznej i płynnej czekolady (czekolada i jajka nie mogą być gorące). Całość ucieramy aż powstanie puszysty krem (w tym momencie dodajemy też brandy). Krem łączymy ostrożnie z ubitą śmietaną i przekładamy nim nasze ostudzone placki. Całość można udekorować czekoladą lub tak jak u mnie masą cukrową.
Wspaniale wygląda !
OdpowiedzUsuń