Ciasto Knoppers – wysokie, kremowe i chrupiące jak batonik
Są takie dni, kiedy potrzebujemy odrobiny luksusu w wersji słodkiej. Nie sukienki, nie kolczyków – tylko kawałka kremowego, pysznego ciasta, które kusi już od pierwszego spojrzenia.
Ciasto Knoppers to właśnie taka słodka chwila zapomnienia – połączenie delikatnego kakaowego biszkoptu, dwóch warstw kremu śmietankowego i chrupiącej wkładki z popularnych batoników Knoppers. Całość wieńczy polewa z mlecznej czekolady i garść orzechów.
To idealny wypiek na rodzinne spotkania, święta albo niedzielne popołudnie przy kawie. Efektowne, ale proste w przygotowaniu – dokładnie tak, jak lubimy. 💛
Składniki (na blaszkę 23x33 cm):
Biszkopt:
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 120 g mąki pszennej
- 30 g kakao
Wkładka Knoppers:
- 5 białek
- 180 g cukru
- 250 g wafelków Knoppers
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem:
- 660 ml śmietanki kremówki
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki nutelli
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 ml mleka
- garść posiekanych orzechów (użyłam włoskich ale świetnie sprawdzą się ziemne)
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się całkowicie rozpuści.
Następnie dodajemy żółtka wymieszane z olejem i miksujemy do połączenia.
Mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie wsypujemy do masy jajecznej i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia.
Wykładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 45 minut do tzw suchego patyczka
Wkładka Knoppers:
Białka ubijamy z solą na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i sztywnej piany.Wafelki knoppers kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do ubitych białek, dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do tej samej formy w co biszkopt, wyrównujemy i pieczemy ok 35 minut w 160 st. C
Krem:
Dobrze schłodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder przekładamy do misy miksera i ubijamy wszystko razem na puszystą masę. Następnie dzielimy ją na dwie części. Do jednej masy dodajemy nutellę i miksujemy do połączenia
Polewa:
Złożenie ciasta:
- Biszkopt kroimy na pół
- Na pierwszy blat biszkopta wykładamy ciemny krem.
- Na krem dajemy wkładkę knoppers, a na niej rozprowadzamy krem śmietankowy.
- Na krem kładziemy drugi blat biszkopta.
- Na wierzch wykładamy polewę i posiekane orzechy.
- Odstawiamy do lodówki na kilka godzin by krem zgęstniał
Wskazówki:
- Dla mocniejszego efektu „batonika” możesz dodać do kremu łyżkę kremu orzechowego lub karmelowego.
- Jeśli chcesz, aby ciasto było jeszcze bardziej wilgotne, delikatnie nasącz biszkopt np likierem orzechowym pod warunkiem, że nie będą go jadły dzieci
- Wierzch możesz udekorować dodatkowo pokrojonymi mini Knoppersami – wygląda wtedy bajecznie!
Ciasto Knoppers to deser, który zawsze robi wrażenie – wysokie, kremowe, eleganckie, a przy tym banalnie proste w wykonaniu. Idealne dla wszystkich fanów połączenia czekolady, orzechów i chrupiących wafelków.
To taka słodka chwila zapomnienia w najlepszym wydaniu ❤️
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz