czwartek, 23 października 2025

Knoppers wysokie, eleganckie i chrupiące jak popularny batonik

przepis na ciasto Knoppers

Ciasto Knoppers – wysokie, kremowe i chrupiące jak batonik 

Są takie dni, kiedy potrzebujemy odrobiny luksusu w wersji słodkiej. Nie sukienki, nie kolczyków – tylko kawałka kremowego, pysznego ciasta, które kusi już od pierwszego spojrzenia.
Ciasto Knoppers to właśnie taka słodka chwila zapomnienia – połączenie delikatnego kakaowego biszkoptu, dwóch warstw kremu śmietankowego i chrupiącej wkładki z popularnych batoników Knoppers. Całość wieńczy polewa z mlecznej czekolady i garść orzechów.


To idealny wypiek na rodzinne spotkania, święta albo niedzielne popołudnie przy kawie. Efektowne, ale proste w przygotowaniu – dokładnie tak, jak lubimy. 💛 

Składniki (na blaszkę 23x33 cm):

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g kakao

Wkładka Knoppers: 

  • 5 białek
  • 180 g cukru
  • 250 g wafelków Knoppers
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem: 

  • 660 ml śmietanki kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki nutelli
 Polewa: 
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 ml mleka
  • garść posiekanych orzechów (użyłam włoskich ale świetnie sprawdzą się ziemne)

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się całkowicie rozpuści. 

Następnie dodajemy żółtka wymieszane z olejem i miksujemy do połączenia.  

Mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie wsypujemy do masy jajecznej i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia. 

Wykładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 45 minut do tzw suchego patyczka 

Wkładka Knoppers:

Białka ubijamy z solą na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i sztywnej piany.
Wafelki knoppers kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do ubitych białek, dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do tej samej formy w co biszkopt, wyrównujemy i pieczemy ok 35 minut w 160 st. C

Krem: 

Dobrze schłodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder przekładamy do misy miksera i ubijamy wszystko razem na puszystą masę. Następnie dzielimy ją na dwie części. Do jednej masy dodajemy nutellę i miksujemy do połączenia

Polewa: 

 Połamaną czekoladę łączymy z mlekiem i podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się rozpuści. 

Złożenie ciasta:

  •  Biszkopt kroimy na pół
  • Na pierwszy blat biszkopta wykładamy ciemny krem.
  • Na krem dajemy wkładkę knoppers, a na niej rozprowadzamy krem śmietankowy.
  • Na krem kładziemy drugi blat biszkopta. 
  • Na wierzch wykładamy polewę i posiekane orzechy.
  • Odstawiamy do lodówki na kilka godzin by krem zgęstniał   
 

Wskazówki:

  • Dla mocniejszego efektu „batonika” możesz dodać do kremu łyżkę kremu orzechowego lub karmelowego.
  • Jeśli chcesz, aby ciasto było jeszcze bardziej wilgotne, delikatnie nasącz biszkopt np likierem orzechowym pod warunkiem, że nie będą go jadły dzieci
  • Wierzch możesz udekorować dodatkowo pokrojonymi mini Knoppersami – wygląda wtedy bajecznie!

Ciasto Knoppers to deser, który zawsze robi wrażenie – wysokie, kremowe, eleganckie, a przy tym banalnie proste w wykonaniu. Idealne dla wszystkich fanów połączenia czekolady, orzechów i chrupiących wafelków.

To taka słodka chwila zapomnienia w najlepszym wydaniu ❤️



ciasto Knoppers

ciasto z kremem i czekoladą

 eleganckie ciasto na święta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...