#współpraca
Kolejna propozycja ciasta idealnego na Wielkanocny stół. Do jego wykonania zainspirowała mnie masa krówkowa kukułka, którą dostałam od firmy Helio. W smaku przypomina cukierki kukułki, które mi osobiście przypominają dzieciństwo. Jeden taki osobnik po spróbowaniu chciał mi ją wyjeść z puszki, ale dzielnie ją obroniłam i znalazła się w cieście. Idealnie skomponowała się z bitą śmietaną, lekkim czekoladowym biszkoptem i mocno pijanymi, kawowymi biszkopcikami. Bardzo eleganckie lekkie, delikatne ciasto ale z charakterem, doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypujemy
partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i
jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąki, proszek i
kakao. Wykładamy na blaszkę (moja ma wymiary 23,5 cm na 35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy.
Masa:
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki mleka
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z cukrem, a następnie mieszamy z żelatyną ( ja zawsze dodaję łyżkę śmietany do żelatyny, mieszam dokładnie, potem robię tak jeszcze z 2-3 łyżkami śmietany i dopiero tak rozmieszaną żelatynę wlewam do pozostałej śmietany)
Poncz:
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 kieliszek wódki
- 1/2 l wody
Zaparzamy kawę, a gdy przestygnie wlewamy do niej alkohol. Można dodać więcej lub mniej wg. uznania.
Dodatkowo:
Biszkopt kroimy na pół. Jedną połowę nasączamy delikatnie ponczem, a następnie wykładamy 2/3 śmietany. Biszkopty moczymy w ponczu i układamy równą warstwą na śmietanie. Na biszkoptach rozsmarowujemy masę kukułkową i przykrywamy druga częścią biszkoptu. Na jego wierzchu rozsmarowujemy pozostałą śmietanę i polewamy polewą. Przechowujemy w lodówce. Moim zdaniem ciasto było najlepsze na 3 dzień, kiedy smaki już się ładnie przegryzły.
Ale to dobre, bardzo, ale to bardzo do mnie przemawia :D
OdpowiedzUsuńGdybym miała głód cukrowy, tez bym się zakradała do puszki z kajmakiem. :D
OdpowiedzUsuńNie przepadam za nią, ale Twoje ciasto zachęcająco wygląda.
Świetne ciacho! jadłam w podobnej wersji ;) super przepis;) ja zapraszam na najnowsze przepisy na wybrane ciasta S.Anastazji ;pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/Ciasta%20Siostry%20Anastazji
Pyszne sprawdzone rewelacja
OdpowiedzUsuńRewelacja pyszności sprawdzone i nawet przekazane dalej
OdpowiedzUsuńJak długo można je przechowywać w lodówce? :)
OdpowiedzUsuńu mnie leżała ok 2 dni :) ale myślę, że tak do 4 powinno być ok
UsuńWięc max 4 dni w lodówce mimo ,że najlepsze jest dopiero po 3 dniach stania?😁
UsuńA czy moze byc normalna masa krowkowa?
OdpowiedzUsuńmoże
Usuńwspaniałe ciasto zapraszam na bloghttp://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńZastanawiam się nad taką własną masa do ciasta, te kupcze są trochę za słodkie :(
OdpowiedzUsuńczym mozna zastapic mase krowkowa, niestety my nie mamy takich smakolykow?!
OdpowiedzUsuńTrzeba samemu zrobić, ja zawsze korzystam z gotowej ale widziałam sporo przepisów na blogach na domową
OdpowiedzUsuńzrobiłam a teraz czekam aż się schłodzi w lodówce- wieczorem będzie konsumpcja ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto... tak mnie kusi, że chyba go zrobię:)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto
OdpowiedzUsuńCzy żelatynę moczymy w zimnym czy gorącym mleku ?
OdpowiedzUsuńW zimnym
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić masę kukułkową
OdpowiedzUsuńostatnio widziałam w Selgrosie, ale myślę że w większych marketach powinna być dostępna
Usuń