Do tego ciasta zainspirowało mnie ciasto siostry Anastazji, które widziałam gdzieś w książce. Jednak nie byłabym sobą, gdybym go nie przerobiła. W oryginale była jeszcze masa migdałowa, ja dodałam drobno posiekane orzechy laskowe, wymieszałam je z kajmakiem. Dodatkowo nasączyłam biszkopty kawą z alkoholem. Ciasto jest delikatne, dość słodkie ale nie przesadnie i prezentuje się bardzo elegancko.
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szkl mąki pszennej
- 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
Masa śmietanowa:
- 1 litr śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1 łyżka kakao
Dodatkowo:
- puszka masy kajmakowej
- garść orzechów laskowych
- biszkopty
- szklanka mocnej kawy
- pół kieliszka wódki
- czekolada
Parzymy kawę i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z alkoholem Orzechy drobno siekamy, mieszamy z masą kajmakową i rozsmarowujemy na ostudzonym biszkopcie. Na kajmaku smarujemy białą śmietanę, a a na niej układamy równą warstwą biszkopty nasączone kawą z alkoholem. Biszkopty przykrywamy warstwą ciemnej śmietany, a na wierzch ciasta ścieramy czekoladę. Odstawiamy do lodówki na ok 3 godziny by ciasto stężało. Smacznego
Piękny :) jeden puszek porywam :) i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMmmm wygląda przepysznie)))
OdpowiedzUsuńświetne ciacho!
OdpowiedzUsuńsłodkości z kawą-wielbię:)
OdpowiedzUsuńKawy nie piję, ale deserki z kawową nutą - pycha. Pięknie prezentuje się to ciasto. Muszę zrobić. Może przy okazji świąt? Jest takie ładne, wysokie. Nada się idealnie.
OdpowiedzUsuńNigdy nie dodawałam octu do biszkoptu, dla mnie to nowość.
Pozdrowionka :)
O jakie to cudo!
OdpowiedzUsuńIdealnie wyszło!
:)
Masz rację ciasto prezentuje się elegancko i wyśmienicie <3
OdpowiedzUsuńDostojne ciasto. Idealne na święta, takie eleganckie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają takie wysokie ciasta :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :-) Prezentuje się rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo elegancki i apetyczny puszek :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wygląda ;-)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńKajmak i kawa to jedno z moich ulubionych połączeń :)
OdpowiedzUsuńTyle smaków w jednym kawałku! Majstersztyk!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:-) a jakie wymiary miała blacha do pieczenia? :-)
OdpowiedzUsuń23,5 x 33 cm
UsuńCudowne ciacho, poproszę duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńWypasiony ten puszek 😉 jadłabym!
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho! Te warstwy niesamowicie zachęcają :)
OdpowiedzUsuńWyglada genialnie, musi byc obłędne w smaku
OdpowiedzUsuńExtra ciacho! Wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego! Palce lizać :)
OdpowiedzUsuńOczami zjadłam już całą blachę Twojego ciasta, ale nawet nie zamierzam brać się za jego pieczenie. Nie jestem aż tak cierpliwa ani moje umiejętności kulinarne nie są wystarczające...
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne i kuszące ciasto :)
OdpowiedzUsuńOch jak na lubię takie ciasta❤️
OdpowiedzUsuńa nie prosciej bedzie do calej smietany dodac cukier,zelatyne i wtedy podzielic na pol i dodac do polowy kakao
OdpowiedzUsuńpewnie, że prościej tylko zachodzi ryzyko, że za nim rozsmarujemy białą śmietanę i ułożymy namoczone biszkopty to ta kakaowa nam zgęstnieje i ciężko ją będzie równomiernie rozsmarować
Usuńwlasnie teraz robie,biszkopcik juz sie piecze,zaryzykuje tak jak wczesniej pisalam,nie ma ryzyka nie ma zabawy,pozdrawiam
Usuńco racja to racja :) ciekawa jestem jak się udał eksperyment :)
UsuńChciałam się zapytać czy śmietana nie zsuwa się z masy kajmakowej
OdpowiedzUsuńjak widać na zdjęciach nic się nie zsuwa :)
UsuńJaka iloscia wody nalezy zalac zelatyne do napecznienia?
OdpowiedzUsuńOk 1/3 szklanki
OdpowiedzUsuń