czwartek, 10 listopada 2016

Curry selerowe

Zawsze lubiłam eksperymenty kulinarne, ale od kiedy zostałam blogerką eksperymentuję jeszcze więcej, choćby za sprawą takich smakowitych przesyłek jak ta którą otrzymałam od House of Asia. Znalazłam w niej m.in. czarny ryż, którego nigdy nie próbowałam i to on mnie skłonił do połączenie azjatyckich smaków z naszymi polskimi. Wyszło ciekawe i oryginalne w smaku danie, które Wam polecam na zdrowy i pyszny obiad.



 Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 1/2 szklanki czarnego ryżu House of Asia
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 seler
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • łyżka oleju kokosowego
  • 200 ml mleka kokosowego House of Asia
  • 1 łyżeczka curry
  • odrobina pieprzy cayenne
  • garść rodzynek
  • natka pietruszki
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy drobno pokrojonego kurczaka, smażymy chwilkę. Selera i marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dorzucamy do kurczaka, wsypujemy curry i pieprz,  przesmażamy krótko, dolewamy mleko kokosowe, wrzucamy rodzynki i dusimy aż warzywa będą miękkie.
Podajemy posypane natką pietruszki. Smacznego
 
 
 
 

26 komentarzy:

  1. Ooo, zaskakujące!
    Proste, a zapewne pyszne danie ;)
    I ten ryż...takie fusion ;)
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie eksperymenty :) musi świetnie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe danie wymyśliłaś, muszę kiedyś zrobić. Bardzo lubię czarny ryż.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja bym tak nie zestawiła ale podziwiam odwagę ☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne smaki! :) Orientalnie zakręcone danie - też lubię wypróbować coś nowego w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z selerem nigdy nie robiłam, ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zaskakujące danie, wygląda super;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię eksperymenty. Fajne, pomysłowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też lubię eksperymentować :-) Super danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Warto zapoznać się bliżej z czarnym ryżem, bo jest pyszny tak samo jak czerwony :D Super danie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Z czarnym ryżem nie miałam jeszcze styczności. Niemniej jednak wygląda bardzo, bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię czarny ryż i muszę przyznać, że Twoja propozycja jest bardzo zaskakująca i intrygująca! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem zaintrygowana, pyszne musi być, zrobię tylko mleczka kokosowego u mnie brak.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Kupiłam mlezko i pokusiłam się, zrobiłam i było pyszne! Z selerem curry jest boskie, idealnie pasuje, a nawet się nie spodziewałam. Dzięki za przepis, będę do niego wracać.

    OdpowiedzUsuń
  16. intrygujące,curry z selerem nigdy nie jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne połączenie smaków. Gratuluję pomysłu, danie super

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam dziś na obiad i to było jedne z lepszych dań jakie jadłam. Pyszne połączenie i świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...